Новини от област Стара Загора и България

Енергиен сектор

Недостигът на ток отложи плановите ремонти в ТЕЦ "Марица изток 2"

Недостигът на ток отложи плановите ремонти в ТЕЦ Марица изток 2
Сашка ПАНАЙОТОВА Сашка ПАНАЙОТОВА

Заради недостига на ток всички централи в комплекса "Марица изток" работят на максимална мощност

Държавната ТЕЦ „Марица изток 2“ отложи началото на годишния си планов ремонт заради динамичната ситуация на енергийния пазар и недостига на ток.

„Обикновено годишните ремонти започваха на 1 март , а засега са отложени за 1 април“, посочиха строителни фирми от енергийния сектор, които досега са били ангажирани с ремонта и рехабилитацията на енергийните мощности. Според тях напълно е възможно заради кризата ремонтите да бъдат отложени и след април.

Мащабни ремонтни дейности през тази година има планирани и държавната топлоцентрала – „ТЕЦ Марица изток 2“. В системата на ЕСО е предвидено от 1 април там да започнат ремонтни работи на турбогенератори ТГ1 и ТГ2, както и в Блок 7.
От 1 юни са предвидени ремонти по блокове 5 и 6 на централата, а от началото на септември в държавната ТЕЦ трябва да започнат ремонтни работи и по ТГ3 и ТГ4.

През настоящата година ще има ремонти и в Блок 7 и Блок 8.

Все още нямаме потвърждение дали ремонтът наистина ще започне от 1 април или отново ще бъде отложен заради геополитическата обстановка, съобщи управителят на „Техноинженеринг“ Илиан Марков. Фирмата му има сключен договор за участие в ремонтните работи на държавната ТЕЦ. Според него графиците за ремонт в другите два ТЕЦ –а в комплекса: „Ей И Ес Марица Изток 1“ и „КонтурГлобал Марица Изток 3“ засега остават по план.

„Предвидено е Първи, Втори и Седми блок на ТЕЦ 2 да излязат в ремонт от 1 април. Това означава, че три блока излизат от енергийната система. По същото време е предвиден годишен ремонт и в АЕЦ „Козлодуй“. При ситуацията с енергоносителите в момента, не съм сигурен дали ще бъдат възможни плановите ремонти тогава“, коментира Марков. Той допълни, че те са наложителни и трудно могат да бъдат избегнати до края на годината.

В енергийния сектор в България вървят ремонти основно в централите на Топлофикация Перник, Топлофикация Плевен, Топлофикация Русе и БРИКЕЛ, Гълъбово. Предвид небивалия скок в цените на природния газ там се предприемат мерки за повишаване на ефективността на производство чрез рехабилитация на котлите и инсталиране надопълнителни котли-утилизатори за по-пълно оползотворяване на отпадъчната топлинна енергия и съответно намаляване на относителния дял на разходите за гориво и въглеродни квоти цената на произвежданата топлинна и електрическа енергия.

Успешно приключи проекта за модернизация на ТГ-3 в ТЕЦ „София-Изток“ на Топлофикация София, изпълнен от консорциум с участието на SIEMENS Energy България, SIEMENS Brno и Енергоремонт - Гълъбово.
Чрез инсталирането на новата противоналегателна турбина с мощност 40 MW се увеличава производството на електроенергия и се повишава степента на когенерация, което е и една основните цели на пътната карта за развитие, технологично обновление и финансово оздравяване на Топлофикация София.

Заради недостига на ток всички централи в комплекса „Марица изток“ работят на максимална мощност. Цената на ел.енергията стигна рекордни стойности.

Цените на въглеродните квоти се сринаха с 50%. Рязко се промени ситуацията на европейския енергиен пазар, посочват управители на фирми от енергийния сектор. Според тях ситуацията би могла да се използва, за да се договорят по-добри условия за България във връзка със зелената сделка.

Най-голямото предприятие в България, специализирано в ремонт, модернизация и рехабилитация на енергийното оборудване и производство на котелно оборудване – „Енергоремонт – Гълъбово“, също е в период на изчакване за раздвижване на рутинните дейности в енергийния сектор, каза прокуристът и изпълнителен директор на компанията, инж. Евгени Станчев. Договорите за инженеринг и производство на котелно оборудване за проектите на дружеството в Германия, Франция и Швейцария са в процес на преразглеждане и предоговаряне заради драстичния скок на цените на металите и дори изчезването на някои от тях от пазарите след началото на военните действия в Украйна и последвалото налагане на икономически санкции и контрасанкции.

Проблемът с липсата на достатъчно стомана на пазара остава основен за строително-ремонтните фирми в България. На практика в момента стомана не се продава в България. Малко са фирмите като „Енергоремонт - Гълъбово“, които са се запасили с материали още преди нова година. Запасите им обаче ще стигнат за ограничено време.
„В момента пазара на строителни материали е много нестабилен. Доставчиците ни на метали казват, че имат проблеми с доставките. Цените ескалират непрекъснато и никой не може да прогнозира каква ще бъде цената на метала следващия месец“, казва Илиан Марков.

Ситуацията на енергийния пазар накара заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс да заяви, че ЕК ще подкрепи държавите от ЕС, които преценят да запазят за по-дълго употребата на ядрена енергия и въглища, заради последиците от войната в Украйна.

"Възможно е някои от страните в ЕС да преценят да продължат да използват ядрените мощности и въглищата по-дълго от предвиденото досега", посочи той на пресконференция в Европейския парламент в Страсбург.

 

Коментари към новината

Още новини от Икономика