Новини от област Стара Загора и България

ЕК ще подкрепи производството на ток от АЕЦ и въглища заради войната в Украйна

ЕК ще подкрепи производството на ток от АЕЦ и въглища заради войната в Украйна
Divident.€U Divident.€U

Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс заяви днес, че ЕК ще подкрепи държавите от ЕС, които преценят да запазят за по-дълго употребата на ядрена енергия и въглища заради последиците от войната в Украйна, съобщи dir.bg.

"Възможно е някои от страните в ЕС да преценят да продължат да използват ядрените мощности и въглищата по-дълго от предвиденото досега", посочи той на пресконференция в Европейския парламент в Страсбург.

Попитан как оценява намеренията на Унгария да продължи работата по изграждането на два нови реактора в АЕЦ-Пакш съвместно с "Росатом", Тимерманс заяви, че правителството в Будапеща трябва да даде обяснения на унгарското общество, а не на ЕК.

"Можем значително да ограничим енергийното потребление в ЕС и това ще ни направи по-силни пред Русия", посочи Тимерманс. Той призова земеделските стопани да бъдат насърчени в производството на метан от отпадъци.

Тимерманс настоя да се търси европейски подход на фона на решението на Будапеща да спре износа на някои хранителни стоки. По неговите думи може да се очаква, че цените на храните в Европа ще растат.

Коментари към новината

Още новини от Икономика