Новини от област Стара Загора и България

Корнелия Нинова: Цена на олиото от 5 лева за литър е спекула

232 09/03/2022 14:44 Икономика Бизнес
Корнелия Нинова: Цена на олиото от 5 лева за литър е спекула
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Цена от 5 лева за литър олио в магазините е спекула, каза вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова след заседанието на Министерски съвет.

"Производствената цена на литър олио е 2 лева. Сами разбирате, че разликата от 2 до 5 не е оправдана печалба, нито е оправдание за повишените цени на горивата", допълни тя.

"Твърдението от днес, че спирането на износа от Украйна и Русия на слънчогледово семе е една от причините за вдигането на цените, е неоснователна. В България в момента имаме 1.5 млн. тона слънчогледово семе, което стига за четири години и половина производство на олио. Няма липса на суровина", подчерта Нинова.

"Това, което забелязваме последните дни, е, че собствениците на слънчогледово семе, производителите на олио задържат количества в складове, фабрики в очакване да се вдигне още цената или в очакване да го изнесат на по-високи цени, тъй като в момента в Европа и света има недостиг и цената скочи на международните пазари", допълни тя.

Министърът на икономиката заяви, че ролята на правителството в този момент е да помогне, като спре спекулата с цените.

"Няма да позволим малцина да станат милионери за няколко дни и нощи на гърба на българския народ и на повишаването на цените. Има механизми това да се случи", каза Нинова и посочи какви ще са тези механизми:

"От днес задвижваме КЗК със сигнал за монопол, картел, господстващо положение, всички възможности в закона и пълни проверки. Комисията за защита на потребителите от няколко дни е на проверки, ще влезем във всеки склад и ще установим какво се случва там. Агенцията за стокови борси и тържища тръгва по всички пазари, складове, за да се установи какво се крие. Искаме да кажем на операторите в българската икономика - държавата винаги ще подкрепи белия сектор и предприемачите, които работят честно. Но онези, които се опитват да печелят на гърба на българския народ, ще срещнете цялата сила на държавата. Всичко, което позволява законът. Няма да позволим със спекула да изнудвате в тези трудни моменти на кризи българския народ", каза още Нинова.

Коментари към новината

Още новини от Икономика