Новини от област Стара Загора и България

32 деца се включиха в първия етап на проекта "Ние сме музиканти"

1113 08/03/2022 16:11 Култура Сцени
32 деца се включиха в първия етап на проекта Ние сме музиканти
Divident.€U Divident.€U

С водосвет за здраве и успех, отслужен от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, на 5 март започна изпълнението на проекта „Ние сме музиканти“ в Държавна опера – Стара Загора. В продължение на две години този проект набира скорост в европейската платформа за иновативни оперни и балетни проекти FEDORA. В уютния си дом, Старозагорската опера прегърна първите си „специализанти“. Някои от тях ще получат главни роли в първия в България интерактивен сензорен спектакъл. Силата на изкуството е в помощ на децата със специални образователни потребности (СОП) и различни развитийни и поведенчески трудности, както и на тези, които нетърпеливо очакват своята среща с музиката. Сопраното Русалина Мочукова, солист на Държавна опера – Стара Загора, дълго се подготвя за този момент – с мисията на изкуството за предстоящите занимания в арт терапевтичните и развитийни работилници, съзнавайки голямата отговорност, която поема заедно с екипа на операта.

По време на официалното откриване всички участници и родители бяха приветствани от директора Огнян Драганов и заместник-кмета Иванка Сотирова, които им пожелаха сили и упоритост в изпълняване на възложените задачи и споделиха, че с интерес очакват сценичния им дебют.
Директорът на Старозагорската опера сподели за пътя от идеята до значимото постижение на проекта „Ние сме музиканти” да се класира на трето място в европейската надпревара на културната платформа FEDORA и да успее да акумулира над 10 000 евро от донори от целия свят, което позволява на театъра да стартира първия етап от програмата.

Заместник кметът на Община Стара Загора  Иванка Сотирова, която застана зад проекта „Ние сме музиканти“ и го популяризира и в детските градини, каза:
„На базата на своя дългогодишен опит тя допълни още, че „все повече деца в днешното забързано време и в условията, в които растат, имат различни прояви на логопедични проблеми. Понякога родителите не си дават сметка затова или когато вече го осъзнаят става доста късно.Аз не съм специалист в тези области, но съм достатъчно просветена и затова окуражих цялата тази идея, защото чрез изкуството най-лесно се отстраняват тези проблеми.Така че, уважаеми родители,бъдете отдадени, водете децата, знам че има много желаещи, които са се записали и във времето ще видим как да удовлетворим тези желания, за да могат повече деца да участват. На добър час и през юни да видим спектакъла.”

Веднага след официалното откриване започнаха заниманията по групи под ръководството на логопеда Русалина Мочукова. В първия етап на „Ние сме музиканти” се включват 32 деца със специални образователни потребности, деца с говорни и комуникационни проблеми, както и деца „в норма” с потенциални артистични и музикални интереси. Във фоайето на Операта е аранжирано цветно и свежо пространство със сцена и подходящи мебели, където се провеждат заниманията. Закупени са и предоставени на децата различни Орф инструменти и аксесоари, необходими за програмата, подготвена и съобразена с потребностите на участниците в отделните групи.

 

Коментари към новината

Още новини от Култура