Новини от област Стара Загора и България

Прогноза

Рекордните стойности на петрола на международните пазари няма да повишат веднага цените у нас

964 08/03/2022 15:18 Икономика Бизнес
Рекордните стойности на петрола на международните пазари няма да повишат веднага цените у нас
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Рекордно високите стойности на петрола на международните пазари няма да предизвикат веднага поскъпване на горивата у нас.
Тези цени ще се отразят от 15-20 дни след поскъпването ако трендът е постоянен. Имаме в наличност  сериозни количества горива и поскъпването няма да стане през следващите дни, коментира за Divident Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциация.

Ситуацията с цената на петрола се променя с всеки изминал час, борсите и пазарите са изключително нервни. Вчерашните цени на петрол, сорт „Бренд“стигнаха рекордните 139 долара. Цената му е с около 70% над нивата от края на 2021 г. и е близо до абсолютния рекорд, регистриран през 2008 г.

Към настоящия момент единствено ситуацията в Украйна е факторът, който оказва влияние на пазарите, които са безкрайно нестабилни.
България поддържа най-ниски цени на горивата в сравнение със съседните страни, отбелязват от асоциацията. Вчера цената в Турция, където дизеловото гориво е без биокомпонент и акциз беше 2,85 лв /литър. Ако към него се добавят биокомпонент и акциз, то цената стига 3,50 лв, коментира Терзиев.

Днес тон дизелово гориво стигна цена от 1320 долара. В повечето български бензиностанции цената е от 2,80 лв. до 2,99 лв за литър бензин.
Ценана на едро от Лукойл днес е 2, 82 лв/ литър. Трябват ни поне 15 ст, за да се издържаме и поемем разходите по транспорт, ток и всичко останало, казват от Българската петролна и газова асоциация.
Ако България и Европа остане на нива от 130-140 долара на барел повече от 2-3 месеца, това ще окаже силно негативно влияние върху икономиката, казва Терзиев.

Кога и как ще започне да се повишава цената на горивото у нас и ще мине психологическата граница от 3 лева/ литър зависи от много фактори – дали ще се стабилизира пазара и дали ще продължи ръстът на цената му на международните пазари. За момента няма индикации за поевтиняване. Особено ако бъдат наложени санкции върху руските енергийни продукти, това би означавало още по-сериозно поскъпване.

Преди дни бившият премиер Бойко Борисов призова да се освободят горива от държавния резерв заради кризата. „Освобождаването на горива от резерва е невъзможно. Тези горива не могат да се използват за преодоляване за влияние върху цените на горивата. Те могат да се използват само при криза", казват от асоциацията. Запасите на България не са стратегически, допълват от там.

 

 

 

Коментари към новината

Още новини от Икономика