Новини от област Стара Загора и България

Справка

30 бомбоубежища, собственост на МВР, има в Старозагорска област

30 бомбоубежища, собственост на МВР, има в Старозагорска област
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Едва половината скривалища са в задоволително състояние, съобщават от МВР

В Старозагорска област има 30 колективни средства за защита на населението /скривалища/, които са собственост на МВР. 24 от тях са в Стара Загора, а 6 са в Казанлък.
Това съобщи на пресконференция комисар Стоян Колев, директор на РД ПБЗН. Отделно в Стара Загора и в Казанлък има по 8 скривалища, които са собственост на юридически лица. В малките населени места също има подобни обекти, собственост на юридически лица, допълни комисар Колев.

Половината от скривалищата, собственост на МВР са в добро състояние. Останалите обаче се нуждаят от почистване и превеждане в готовност за защита на населението. Към тази подготовка би могло да се пристъпи едва при разпореждане за преминаване на повишена степен на готовност, каквато към момента няма, допълни комисар Колев.

85% от скривалищата от тези, които са собственост на МВР са за 150 човека, а останалите са за 50 души. В някои от скривалища, които са собственост на юридически лица могат да се приютят 1000 души, други са за 300 човека.
Съгласно изискванията на ЗУТ всички по-нови сгради също разполагат с подземни помещения, които могат да изпълняват ролята на средство за защита, напомнят от МВР.

До 2 седмици ще бъде създадено приложение, съгласно което гражданите ще могат да разберат къде да отидат при необходимост. Приложението ще дава информация къде какво убежище има и с какъв капацитет в близост по местоживеене.

Коментари към новината

Още новини от Общество