Новини от област Стара Загора и България

СЕМ спря излъчването на руски телевизии в България

814 01/03/2022 17:06 Общество България
СЕМ спря излъчването на руски телевизии в България
Divident.€U Divident.€U

Съветът за електронни медии (СЕМ) взе решение да спре за неопределен период от време излъчването на руските телевизии Rusiia Today и Sputnik и производните им в България. Решението беше взето с четири гласа „за“ и един „въздържал се“.
Предложението, което се разгледа на извънредно заседание на съвета във вторник, е на председателя Бетина Жотева и е подкрепено от трима други членове - София Владимирова, Галина Георгиева и Розита Еленова. Соня Момчилова, която е от квотата на президента Румен Радев, е гласувала "въздържал се".

Докладът вече е изпратен на Комисията за регулиране на съобщенията, която ще бъде натоварена с техническата част по изпълнението му.

Според Еленова медийният регулатор дори е закъснял да се намеси в ситуацията с излъчването на държавни руски медии у нас, тъй като България отдавна е в ситуация на хибридна война, пише в. Сега. "Тези руски медии доказаха, че не могат да представят безпристрастно новините и днес ние провеждаме нормален акт на контрол поради продължила агресивна пропаганда. В ситуация сме, когато словото преминава в незаконни действия. В Европа се допуска минимално необходимата намеса за постигане на целите на обществения интерес.

В момент на военна агресия се подстрекава към омраза и насилие, нещо, което е наказуемо престъпление дори и в крайно либерално законодателство като нашето", коментира тя.

Коментари към новината

Още новини от Общество