Новини от област Стара Загора и България

Кирил Петков посочи проф. Тодор Тагарев за нов министър на отбраната

1130 28/02/2022 17:46 Политика Власт
Кирил Петков посочи проф. Тодор Тагарев за нов министър на отбраната
Divident.€U Divident.€U

Проф. Тодор Тагарев ще бъде новият военен министър на мястото на Стефан Янев, чиято оставка утре ще бъде гласувана в Народното събрание по предложение на премиера Кирил Петков

Проф. Тагарев бивш служебен министър на отбраната в кабинет на Росен Плевнелиев. През 2016 г. оглавява Института по отбраната, но 12 месеца по-късно е освободен от тогавашния служебен военен министър Стефан Янев.

"Никой министър не може да казва на правителството, че неговото оставане е функция на стабилност на кабинета. Това правителство няма да гони стабилност, ще гони правилни действия и принципни позиции.

Мой военен министър не може да използва думичката "операция" вместо думичката "война". Операция не може да се нарече, когато хиляди военнослужещи от едната и другата страна вече са убити. Войници, които са на възраст по-малка от тази на моята голяма дъщеря. Когато и тази нощ се обстрелваше наше малцинство в Украйна и българи се криеха в мазетата в Киев, защото се страхуваха, че техните домове ще бъдат взривени", посочи в мотивите си за рокадата Кирил Петков.

Веднага последва и реакция на президента Румен Радев, който коментира, че подобна смяна, не се прави по време на военна криза. Смяната на министъра на отбраната в разгара на военна криза в съседство е риск, отговорността за който ляга върху управляващата коалиция. В избора на министър мнозинството трябва да се ръководи от разбирането за суверенитет, професионална компетентност и способност да се отстоява българския интерес, заяви държавният глава в позиция.

Вижте повече тук: Румен Радев с първи коментар за смяната на военния министър

Коментари към новината

Още новини от Политика