Новини от област Стара Загора и България

Старозагорец превозва с автобуси бягащи от войната в Украйна

1859 28/02/2022 14:23 Общество България
Старозагорец превозва с автобуси бягащи от войната в Украйна
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Старозагорецът Станимир Славов, който от години живее и работи във Варна, поддържа редовна автобусна линия до Одеса. Фирмата му „Аврора Алианс“ всеки ден изпраща по три автобуса до украинския град, където го очакват предимно бежанци от войната. Самият той шофира единия от автобусите и в момента, 28 февруари на обяд, отново е на път към Одеса, разказа той за Divident.EU. Този път старозагорецът вози натам група варненски журналисти.

Еднопосочният билет от Одеса до Варна струва 80 лева, но откакто е започнала войната цената му се е покачила на 100 лв. Една от причините е липсата на достатъчно гориво в Украйна. „Позволяват ни да напълним само до 20 литра и то много трудно“, обясни Станимир Славов. Един от автобусите му има 56 места и откакто е започнала войната почти не се е случвало да остане свободна седалка.

Друга причина е повишеният риск за живота на шофьорите. „В Одеса рядко се чуват гърмежи, сравнително спокойно е, но навътре в Украйна е ужас, страшна работа, много е сериозно“, разказа старозагорецът. Онзи ден пътувал до Киев, където видял с очите си разрушенията и грозното лице на войната и дори украински войници в отбранителна позиция. От Днепропетровск приятели му изпратили клипове, като разказали, че бомбардировката е толкова ожесточена, че никой не смее да излезе от бомбоубежищата.

Станимир признава, че изпитва известен страх, но е свикнал с напрежението на и без това тежката шофьорска професия.

„Четох, пишат, че украинците сами стреляли по своите граждани, за да могат да обвинят руските войски. Това е пълна лъжа, няма такова нещо. Лъжа е и че се отнасят зле с малцинствата. Комендант на цялата Одеска област е бесарабски българин, когото познавам отдавна. Нищо вярно няма в това“, твърди Станимир Славов.

Днес негов автобус е тръгнал обратно към България. Очаква рейсът да пристигне във Варна утре следобед. „Шофьорите правят само кратка почивка и отново потеглят обратно. Хората, които искат да избягат от мястото на войната са много и трябва да им помогнем, колкото и да е рисковано едно такова пътуване“, казва Станимир Славов, който ни изпрати видеоклипове от войната в Украйна, снимани с телефона му или заснети от негови приятели.

Коментари към новината

Още новини от Общество