Новини от област Стара Загора и България

През юни

Първи Международен фестивал на лавандулата организира Община Чирпан

Първи Международен фестивал на лавандулата организира Община Чирпан
Сашка ПАНАЙОТОВА Сашка ПАНАЙОТОВА

Фестивалът на лавандулата ще се предшества от двудневен туристически форум

Първи Международен фестивал на лавандулата организира Община Чирпан. Той ще се проведе на 17, 18 и 19 юни, съобщи на пресконференция кметът Ивайло Крачолов.
Фестивалът ще бъде предшестван от двудневен международен туристически форум на 15 и 16 юни с домакин винарна „Мидалидаре“в село Могилово.
Партньор на туристическия форум е Регионална асоциация на общините „Тракия“. Туристическият форум ще премине в три панела – в първия ще се представи Община Чирпан, във втория – общините от РАО „Тракия“ и в последния панел – международните гости. За туристическия форум са потвърдили участие представители на Индия, Китай, Сърбия, Турция, Беларус.

Международният фестивал на лавандулата се открива на 17 юни с шествие на българските и чуждестранни гости. До момента са потвърдили участието си 6 държави, каза кметът Крачолов.
Интересен акцент е гастролът на Старозагорската опера със спектакъла „Усещане за жена с дъх на лавандула“по музика на Стинг.
Домакините предвиждат арт инсталации да бъдат поставени на 3 места по време на фестивала. Те ще изненадат гостите с продукти от лавандула –лавандулов сладолед, лимонада, лавандулова торта и др. В Чирпан ще има базар на производители на всякакъв вид продукти от етерично-маслени култури.

Интересен акцент в програмата ще бъде възстановеният ритуал зажънване на лавандула.
В събота - 18 юни, празникът на лавандулата ще бъде в Средно градище. Там ще има едночасова програма с участието на деца. На Средно градище ще гостува състав от Ниш, съобщават от общинска администрация. За водещ е поканен един от най-добрите български комици.

Община Чирпан подготвя договори с популярни поп изпълнители, както и техно парти на открито. Част от програмата на Международния фестивал на лавандулата ще бъде международният фотопленер.
Предвиждат се и събития в село Спасово, където се отглежда най-много лавандула в общината. В последния ден на фестивала гостите ще могат да се насладят на изпълнението на оркестър „Канарите“.

Община Чирпан подготвя и много съпътстващи прояви. Всички гости, които посетят музея на Яворов, на Манев, Историческия музей ще получат ваучер и подарък от лавандулопроизводителите. Предвижда се и томбола с големи предметни награди.
Международният лавандулов фестивал ще бъде посетен и от туристи от чужбина. Той е включен в програмата на туроператорите, съобщават от общинска администрация.

Идеята за фестивала на лавандулата в Чирпан се роди по време на посещението на 15 – членна делегация от Чирпан в Унгария, разказва неговата история председателят на МИГ – Чирпан Деляна Николова.
В пресконференцията за  Международния фестивал на лавандулата в Чирпан се включиха и дългогодишният му спонсор Стефан Иванов, който е и най-големият лавандулопроизводител в общината, председателят на Общинския съвет в града на Яворов – Иван Станчев, кметският наместник на с. Средно градище – Димо Савов, както и председателят на СНЦ „Рок фест – Чирпан“ – Калчо Стоянов.

Близо 200 000 дка лавандулови насаждения има в България, 10 000 дка са в Чирпанско. В този край лавандулата е с отлично качество, уверяват производителите.

Коментари към новината

Още новини от Туризъм