Новини от област Стара Загора и България

Стара Загора беше домакин на международен бизнес форум с участието на корейски компании

545 24/02/2022 17:31 Икономика Бизнес
Стара Загора беше домакин на международен бизнес форум с участието на корейски компании
Divident.€U Divident.€U

 Стара Загора беше домакин на международен бизнес форум с участието на Корейската агенция за насърчаване на търговията и инвестициите (KOTRA), корейски компании и представители на местния бизнес. По време на него беше представен опита на корейските компании в дигитализирането на селското стопанство и неговото модерно управление.

„Събитието е много знаково за Стара Загора и нейното бъдеще. Този обещаващ и интересен форум предопределя изграждането на трайно сътрудничество между Стара Загора и Корея“, приветства присъстващите зам.-кметът Иванка Сотирова. Тя подчерта, че Тракийски университет има традиции в областта аграрните технологии и иновациите, което може да доведе до партньорство между висшето учебно заведение и подобни университети в Корея. Сотирова подчерта, че на посещение в града са били няколко корейки посланици.

Изпълнителният директор на Корейската агенция за насърчаване на търговията и инвестициите г-жа Хуанг Юсун изрази своето задоволство, че община Стара Загора е откликнала за провеждането на мащабния форум и заяви готовност за подпомагане за изграждане на търговски отношения между старозагорския бизнес и Корея.

По време на конференцията стана ясно, че е регистриран троен ръст на търговските отношения между България и Корея през последните пет години. „Износът на България към Корея е повече отколкото вносът от Корея към България“, представи в своята презентация Георги Илиев – мениджър-проучвания в КОТРА. Той обобщи, че нашата страна изнася най-много царевица и пшеница, а внася суровини за изработка на пластмасови изделия.

От своя страна община Стара Загора изтъкна предимствата на региона за развитието на сектор земеделие. Експертът от отдел „Инвестиции“ към местната администрация Мариана Перчемлиева представи благоприятните климатични условия в района, които спомагат за производството на зеленчуци, зърнено-житни и етерично-маслени култури. Тя допълни, че в Стара Загора се провежда най-голямото в България изложение за земеделска техника БАТА АГРО и представи икономически данни и тенденции за развитие на аграрния сектор в региона.

Конференцията даде възможност за осъществяване на търговски обмен и създаване на бизнес партньорства между представители на местния бизнес и корейски компании.

Коментари към новината

Още новини от Икономика