Новини от област Стара Загора и България

Народното събрание осъди военните действия в Украйна с декларация

793 24/02/2022 16:23 Политика Власт
Народното събрание осъди военните действия в Украйна с декларация
Divident.€U Divident.€U

Депутатите от "Възраждане" гласуваха против приемането на декларацията с мотив, че тя ще доведе до санкции и загуби за страната ни

Народното събрание гласува обща декларация от името на депутатите и позиция за военния конфликт в Украйна. По рано от трибуната на парламента премиерът Кирил Петков призова "Да се обединим и да покажем обща българска позиция". Народното събрание прекъсна обсъжданията по бюджета за 2022 година и започна дебати по проект на декларация, която да изрази позицията на България по повод военните действия на руски войски в Украйна.

"Това е конфликт, който ще продължи дълго време, да не забравяме, че там има българско малцинство, в момента се организира транспортирането им от Украйна", каза премиерът, цитиран от Дарик.

Според Кирил Петков засега няма риск за военен конфликт на българска територия. Той подчерта, че "българското правителство остро осъжда действията на Руската федерация".

В приетата декларация Народното събрание декларира, че категорично осъжда грубото нарушение на международното право от страна на Руската федерация и посегателството срещу териториалната цялост чрез военна интервенция срещу Украйна. Подкрепя партньорите и съюзниците си в ЕС и НАТО при обсъждането на пакет от мерки, включително санкции с цел деескалация на конфликта. Подкрепя българското правителство да предприеме необходимите мерки съответстващи на сериозността срещу предизвикателствата към международната архитектура за сигурност.

"Подкрепя българското правителство да обмисли и предложи помощ за Украйна, кореспондираща с възможностите на българската държава. Подкрепя българското правителство да настоява защитата на живота на здравето на цивилните граждани от региона, да бъдат абсолютен приоритет. Подкрепя българското правителство да съдейства за получаване на незамабван помощ на живеещите в Украйна български граждани и българи с украинско гражданство, включително при необходимост от евакуация. Очаква българското правителство да предложи и педстави план за справяне с последствията от военните действия. Настоява Руската федерация незабавно да прекрати военните действия и да се върне към спазване на международното право в пълен обем", гласи приетият текст на документа.

По време на дебата Христо Иванов от "Демократична България" каза, че българският национален интерес е международното право да се спазва. "Когато има толкова престъпно нарушение на международното право, да има реакция на това и тя да бъде консолдирана. Ние имаме абсолютно животоспасяваща нужда това международно право да бъде спазвано, тъй като на това се крепи нашата сигурност", каза още Христо Иванов.

Според Даниел Митов от ГЕРБ трябва българското правителство да е подкрепено. "Големият въпрос е защо гласуваме декларация в момента и защо това е толкова спешно. Ние трябва да дадем мандат на българското правителство. Трябва да е ясно, че българското правителство е подкрепено от българския парламент. Второ, по въпроса защо се налагат санкции, тъй като този въпрос се повдигна, ако има правов ред, той изисква от всички участници в него, да спазват правилата, под които са се подписали. Ако правовият ред бъде нарушен, се налагат санкции. Това е нормалната логика на подобен процес", заяви още Митов.

Георги Свиленски от БСП заяви, че иска декларацията да се гласува точка по точка, след което предложението му бе прието.

От "Възраждане" отправиха критики към декларацията и санкциите срещу Русия. Костадин Костадинов подчерта, че "този филм сме го гледали". "Къде са българските интереси? Имаме ли интерес да участваме в този конфликт. Много губим. Свободата ние сме я загубили преди години, ако бяхме свободна държава нямаше да се обсъждаме декларация с мотива - другите приеха", каза още Костадинов.

Тексът на декларацията беше приет от общо 191 депутати, които гласуваха "за". Против приемането на декларацията гласуваха 13-те депутати от "Възраждане и един от БСП. , други 21 депутати гласуваха с въздържал се. 

Коментари към новината

Още новини от Политика