Новини от област Стара Загора и България

Слави Трифонов с позиция за поведението на България спрямо конфликта в Украйна

196 22/02/2022 15:00 Политика Власт
Слави Трифонов с позиция за поведението на България спрямо конфликта в Украйна
Divident.€U Divident.€U

Лидерът на партия "Има такъв народ" Слави Трифонов публикува в профила си във Фесбук лична позция относно линията, която според него трябва да следва страната в ситуацията на евентуален военен конфликт между Русия и Украйна.

Ето какво точно написа Трифонов:

"Нещата са кристално ясни. Ние сме част от НАТО и ЕС и в така създалата се ситуация е нормално, естествено и задължително да бъдем лоялен и предсказуем член на НАТО и ЕС. Иначе, съгласете се - защо сме част от тези съюзи?

А да не би да се срамуваме, че сме част от ЕС, основан на базата на ключови ценности като свобода, права на човека, равенство, солидарност, демокрация, върховенство на закона, зачитане на човешкото достойнство?

Да не би да се срамуваме, че сме част от най-големия военнополитически съюз в света НАТО, създаден след Втората световна война, за да гарантира сигурността на всяка страна-членка?

Съзнавам, че през последните години България беше управлявана от хора, които козируваха навсякъде и направиха всичко възможно да не бъдем пълноправен, достоен и горд член на тези съюзи. Да потъпкваме тези ценности. Да сме малки и унизени. Искаме ли да си останем такива или искаме да бъдем достойни - това са вариантите.

Аз предпочитам достойнството и затова ще кажа следното:
Териториалните претенции на Руската федерация към Украйна противоречат на всички международни правила, норми и закони и застрашават европейската сигурност, включително и нашата. И затова е нужен единен и категоричен отговор от страна на всички държави-членки на ЕС и НАТО."

Коментари към новината

Още новини от Политика