Новини от област Стара Загора и България

Проект

Фотоволтаични централи може да захранват тролейбусния транспорт на Стара Загора

Фотоволтаични централи може да захранват тролейбусния транспорт на Стара Загора
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

От НС смятат, че проектът трябва да залегне в Интегрирания план за развитие на Стара Загора

Община Стара Загора да изгради две фотоволтаични централи изцяло за нуждите на общинска фирма „Тролейбусни и автобусни превози“ предлагат от партия "Народен съюз".
Те вече са разработили проект и са го внесли за разглеждане в общинска администрация. Желанието на вносителите е проектът да намери място в Интегрирания план за развитие на община Стара Загора.

Общинското предприятие „Тролейбусни и автобусни превози“ е платило само за миналия месец 120 000 лева за ток, посочи областният председател на "Народен съюз" Евгени Жеков. Високият разход е наложил спиране на част от тролейбусните линии и заменянето им със замърсяващи околната среда дизелови автобуси.

"До края на годината община Стара Загора трябва да получи и новите електробуси, което ще натовари още разходите на общинското дружество за ток", посочи Евгени Жеков.

Това налага общината да помисли за инвестиция, която да осигури евтина ел. енергия за тролейбусния транспорт и в същото време поносима цена за транспорта за гражданите на Стара Загора, обясни той. Според него старозагорска община би могла да си върне вложените средства в една такава инвестиция в рамките на 6-7 години.

По плана на политическата партия първата фотоволтаична централа трябва да бъде разположена около тролейбусното депо, където има 2 парцела – 55 дка и 189 дка. Част от земята е общинска, другата е държавна. Тази фотоволтаична централа трябва да бъде поне 8 мегавата и да разполага с акумулаторна група от 5 мегавата, за да захранва новите електробуси.

По плана на "Народен съюз" втората централа може да бъде разположена в района на ДЗУ, където има общински парцел от 15 дка.

Авторите на идеята вкарват и проект за автоматизация на токоизправителните станции на дружеството в размер на около 2 млн. лева. Проектът ще даде възможност да се управляват всички процеси по компютърен път.

Средствата за реализация на проекта биха могли да дойдат от Плана за възстановяване и Фонда за справедлив преход, смятат вносителите.

Коментари към новината

Още новини от Икономика