Новини от област Стара Загора и България

Затварят ковид отделение в УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" заради спад на болните

Затварят ковид отделение в УМБАЛ Проф. д-р Стоян Киркович заради спад на болните
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

В УМБАЛ се хоспитализират средно по 8 болни на ден, а се изписват 12

От днес УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора ще затвори едно от шестте отделения за болни от коронавирус заради намаление на постъпващите на болнично лечение. Това съобщи за Divident директорът на лечебното заведение проф. Йовчо Йовчев.
В клиниките в Университетска болница са настанени 87 болни с коронавирус, показва справката днес. От тях 7 са деца.
„Закривам отделение с 23 легла поради намалената заболеваемост, която се отчита през последните 7 дни“, обясни проф. Йовчев.

Заети са 61% от разкритите общо 143 легла за болни от коронавирус в болницата. Реанимационните легла в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ са заети на 25%. В момента в реанимация има 3 интубирани.

Справката показва, че в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ средно за ден през последната седмица се хоспитализират 8 болни, а се изписват 12.
Очаквам края на петата вълна на коронавирус да бъде след около 2 седмици, казва директорът на болницата. Вирусът продължава да засяга сериозно предимно възрастни пациенти, които имат придружаващи заболявания или генетични нарушетния, неагностицирани във времето. При тези хора смъртността остана висока, отбелязва проф. Йовчев.

Според него плановете на правителството за постепенно разхлабване на мерките са адекватни. В Старозагорски регион започнахме тези процеси още през миналата седмица, когато върнахме учениците и оставихме заведенията да работят по определено от тях време при намален капацитет, напомня директорът на болницата, който е и член на Областния медицински съвет.
Ако няма други мутации, смятам, че коронавирусът от тук нататък ще се появява периодично. Ще има болни, но се надявам, че интензитетът на усложненията ще бъде много по-нисък, казва директорът на Университетска болница в Стара Загора.
По справка на единния информационен портал, новозаразените с коронавирус в Стара Загора през последните 24 часа са 290.

Коментари към новината

Още новини от Здраве