Новини от област Стара Загора и България

Гърция обмисля лесно преминаване на границата й за български туристи

554 31/01/2020 17:00 Туризъм Почивка
Гърция обмисля лесно преминаване на границата й за български туристи
Divident.€U Divident.€U

Гърция ще създаде условия за облекчено преминаване на българските туристи през граничните контролно-пропусквателни пунктове. За това са настояли гръцки хотелиери и предприемачи в сферата на туризма от Северна Гърция, съобщи министърът на туризма на Гърция Хари Теохарис, след като подписа днес с българския си колега, министър Ангелкова, Програма за съвместни действия между двете министерства 2020-2022 г. Двамата министри се надяват с общи усилия да увеличат размяната на туристи между България и Гърция.

Министър Теохарис и министър АнгелковаПрез 2019 г. туристическите посещения на гръцки граждани в България са близо 1,17 млн. (второ място) и отбелязват нарастване от 4,7% спрямо предходната година. Данните за обратния поток са близки - пътуванията на български граждани в Гърция през 2019-а са над 1,4 млн. и това е 4,2% ръст в сравнение с година по-рано. За последните пет години броят на посещенията на гръцки туристи се е увеличил с почти 12%, при това визитите са целогодишни, каза още тя и акцентира, че възможностите са много по–големи. Нововъведената Единна система за туристическа информация вече ни дава сериозен разрез какво предпочитат гръцките гости и това насърчава създаването на още по-разнообразни и иновативни продукти, стана ясно от думите й.  България отчита над 9,3 млн. чуждестранни визити у нас през 2019-а, което е 0,4% ръст спрямо рекордната 2018 г., посочи министър Ангелкова и изтъкна, че Гърция е сред най-важните ни пазари за входящ туризъм – традиционно в Топ 3 на класацията.

Сходните цифри за взаимните посещения са основание за промотирането на България и Гърция като съвместна дестинация за далечни и перспективни пазари, категорични бяха и двамата министри. Въпреки че като цяло отрасълът е сфера на конкуренция между държавите, съседството помежду ни ще донесе много ползи, заяви гръцкият министър. Сред общите договорености той спомена обмена на информация, съвместни туристически продукти за далечни пазари, споделяне на опит за взаимоизгодни маркетингови стратегии и др.

Една от първите общи инициативи ще бъде насочена към туристическия пазар в САЩ и някои азиатски пазари. България ще се рекламира предимно с културно-историческите и балнео и СПА услугите.

Коментари към новината

Още новини от Туризъм