Новини от област Стара Загора и България

Деца рецитираха хорово Ботевата ода "Обесването на Васил Левски" (ВИДЕО)

3826 18/02/2022 13:00 Духовност Личности
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Деца и ученици от учебни заведения и детски градини в някогашната "Акарджа махала" на Стара Загора рецитираха и пяха днес в памет на Апостола на Свободата - Васил Иванов Кунчев - Левски. Организатори и участници в събитието "По следите на Апостола" бяха и самодейци от Народно читалище "Св.Климент Охридски 1858", които заедно с децата създадоха един вълнуващ музикално-поетичен разказ за живота, подвига и смъртта на най-великия син на България.

В кулминация на събитието се превърна хоровото рецитиране от учениците на последното стихотворение на големия поет и революционер и съратник на Левски - Христо Ботев "Ода за обесването на Васил Левски" (Вижте видеото).

Сълзи на надежда, че нищо не е забравено и че паметта е жива, се появиха в очите на много от родителите и гражданите, спрели да послушат рецитала и да отдадат почит към Апостола на българската свобода. Одата на Ботев рецитираха наизуст, без замисляне над 100 деца - знаеха я дори 4-5 годишни деца от детската градина, дошли на тъжното събитие, в което си припомняме за саможертвата на Левски.

Специален рецитал представиха и най-малките възпитаници на НУ "Димитър Благоев" в Стара Загора, както и техните по-големи съученици. В рецитала взеха основно участие и възпитаници на театралната школа "Движение" към НЧ "Св.Климент Охридски" 1858".

ВИДЕО: Рецитал на ученици и самодейци от НЧ "Св.Климент Охридски"

ВИДЕО: Рецитал на деца от НЧ "Димитър Благоев" - пълен запис

Коментари към новината

Още новини от Духовност