Новини от област Стара Загора и България

Нови възможности

Увеличават Индустриална зона "Загоре" с още 500 дка

1601 18/02/2022 13:06 Икономика Бизнес
зона
Увеличават Индустриална зона Загоре с още 500 дка
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Проектът включва и изграждане на фотоволтаичен парк, който да захранва новата индустриална зона

Напредва проектът за увеличаване на индустриалните площи на Стара Загора във връзка с привличане на по-големи инвестиции в региона, съобщиха от ръководството на Индустриална зона „Загоре“.

Предвижда се общински земеделски земи с площ от 350 дка от южната страна на пътя до Индустриална зона "Еленино", които се отдаваха доскоро под аренда, да бъдат използвани за целта. „На финала сме на вкарването на земеделските земи в УПИ", съобщи за Divident.ЕU председателят на Съвета на директорите на индустриалната зона Стефан Шоселов.

Към тези общински земи трябва да бъдат присъединени и площите на провалилата се в миналото Индустриална зона "Еленино". За целта обаче е необходимо да се направи рекултивация на мястото, тъй като сега то се е превърнало в бунище.

Припомняме, че Индустриална зона "Еленино" разполага с 206 дка. Тя беше открита официално през 2009 г. от тогавашното кметско ръководство на проф. Светлин Танчев. В строителството и бяха инвестирани близо 2 млн. лева. С парите беше извършена рехабилитация и изграждане на техническата инфраструктура, изграден беше около 1 км нов път, две пътни връзки, довеждаща електроснабдителна система. Инвеститори обаче така и не се появиха.

Идеята е във възможно най-кратки срокове да открием Индустриална зона "Еленино", в която ще можем да насочваме инвеститорите, които имат нужда от по-големи площи, казват от ръководството на Индустриална зона „Загоре“. Това включва и изграждане на фотоволтаичен прак с мощност от 5 до 10 мегавата на мястото на рекултивираното общинско сметище, който да захранва новите производства.

Най-сериозният източник на средства за тези проекти могат да постъпят по предвидените средства за регион Стара Загора във връзка със зелената сделка.

Представители на бизнес организациите в Стара Загора – КРИБ, Клуб на работодателя, ТПП и Стопанска камара, са провели среща с областния управител проф. Наско Василев.
"Представихме и идеята си за разширяване на Индустриалната зона на Стара Загора, като потърсихме съдействие и за изграждането на втора връзка с АМ „Тракия“, каза още Шоселов.

„Съдействие от страна на държавата е необходимо и за по-бързо придвижване на документите от различните институции – Министерство на земеделието, Министерство на транспорта, тъй като там има ж.п. линия. Трябва да започнем да проектираме ел. захранване, канализация и водопроводи, което ще отнеме поне 5-6 месеца“, посочиха от Индустриална зона „Загоре“.

Ръководството  работи за осъществяване на по-тесни контакти с ръководствата на общините на територията на Старозагорска област и обединяването им под шапката на Индустриална зона „Загоре“.

Трябва ни информация с какви общински земи разполагат те, с какви специалисти, за да насочим при необходимост инвеститорите към тях. Желанието ни е да презентираме Старозагорска област пред инвеститорите като едно цяло, казва Шоселов.

Предприемачът очаква през следващите 2 години да се засили интереса на инвеститорите към Източна Европа. Много от големите компании закриха производствата си в Китай заради увеличаващите се транспортни разходи и търсят подходящи места за инвестиции в Европа, смята той.

Коментари към новината

Още новини от Икономика