Новини от област Стара Загора и България

Бюджет 2022

Старозагорските музейни работници подкрепят исканията на колегите си от страната

3830 16/02/2022 13:18 Култура Изложби
Старозагорските музейни работници подкрепят исканията на колегите си от страната
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Около 11 млн. лева по-малко са влезли в музеите за изминалите 2 години заради ковид кризата

След обявените 5% увеличение на бюджета на музеи, галерии и библиотеки в Бюджет 2022 г, музейните работници от страната обявиха безсрочен протест – засега с баджове, ленти и плакати по вратите на институциите. Ако не се намери решение обаче, музеите от цялата страната са готови да отидат да протестират на жълтите павета в София.

Основните причини за протеста са ниските заплати, драстичното изоставане на сектор „Култура“ от сектор „Образование“, непрекъснато увеличаващите се цени на ток, горива , суровини и услуги, загубите заради ковид кризата.
Подкрепяме исканията на колегите за увеличаване на бюджета на музеите, каза за Divident директорът на Регионалния исторически музей в Стара Загора Петър Калчев. Той подчерта, че на този етап музеят не предвижда ефективни протести.

Регионалният исторически музей в Стара Загора е на държавно финансиране, като през миналата година  Община Стара Загора е отпуснала сума за издръжка на сградата. Според Калчев предвидените 5% увеличение няма да стигнат до никъде, още повече че заради ръста на минималната работна заплата трябва да се увеличат възнагражденията на техническия персонал на музея с 9,2 %, което почти ще изравни заплатите на дългогодишни уредници със стаж от 10 години и нагоре с техническия персонал.
В момента възнагражденията на тези високо квалифицирани специалисти са малко над 900 лева, докато един млад специалист в системата на образованието започва с 1260 лева стартова заплата.

За драстично изоставане на възнагражденията в сектор „Култура“ от тези в „Образование“ алармира и председателят на Сдружение „Български музеи“ Борис Хаджийски. Той съобщи, че около 11 млн.лева не са влезли в българските музеи през изминалите 2 години заради ковид кризата. Музеите обаче не са получили компенсация от държавата.
На 6 януари от Сдружение „Български музеи“ са поискали 50% увеличение на бюджета от правителството, както и 50-те музея в страната, които в момента са на издръжка на общините, да минат на държавно финансиране.

Коментари към новината

Още новини от Култура