Новини от област Стара Загора и България

Синдикатите в Марица Изток поискаха финансов одит на държавните дружества

Синдикатите в Марица Изток поискаха финансов одит на държавните дружества
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Депутати от управляващата коалиция обсъдиха със синдикатите проблемите в "Марица изток"

Депутатите от управляващата коалиция в Старозагорски регион се срещнаха с представители на синдикатите от комплекса „Марица изток“. Срещата беше по покана на народния представител от „Има такъв народ“ и зам.-председател на комисията по енергетика Тихомир Тенев.

В срещата се включиха и Радослав Рибарски, Радослав Василев от "Продължаваме Промяната", Момчил Ненов от "БСП за България", Атанас Славов от „Демократична България“, както и новият изпълнителен директор на „Мини Марица-изток“ – инж. Илза Чинкова.

Освен представителите на синдикалните организации КНСБ и КТ Подкрепа, на срещата е присъствал и областният председател на КТ „Подкрепа“ в Стара Загора Михаил Михайлов.

"Идеята ми беше да се запознаем с актуалните проблеми в дружествата и да поставим началото на поредица от срещи със синдикатите занапред, каза за Divident.ЕU Тихомир Тенев. Следващата ни среща ще бъде на територията на комплекса, допълни той.

„Сред основните проблеми, които обсъдихме на срещата беше, че цената на въглищата не е увеличавана от 2014 г. Според нас трябва да се направи финансов одит, за да се види финансовото състояние на държавните енергийни предприятия в комплекса. Отново поставихме въпроси, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост“, каза синдикалният лидер на КТ Подкрепа в Мини Марица-изток – Бисер Бинев.

Не ни пречи това, че правителството е взело решение за ново предприятие за батерии, което да функционира на територията на Старозагорска област. За нас е важно да има алтернативна заетост и нито един човек от комплекса да не остане без работа, допълни Бинев.

Според Тихомир Тенев проведеният диалог е бил конструктивен. „Всяко едно действие трябва да бъде ясно разписано във времето, да се търсят иновативни технологии във връзка със запазване на мините. Вече не говорим за затваряне на предприятия от комплекса, а единствено за възможности за намаляване на въглеродния отпечатък“, допълни той.

За Divident.ЕU Тенев съобщи, че все още няма яснота как ще изглежда финално Плана за възстановяване и устойчивост. Ще стане ясно, след като окончателно приключат диалозите с ЕК. Всички корекции и действия по плана ще бъдат коментирани със синдикатите и заинтересованите страни, допълни той.

Според синдикатите срещите и разговорите за проблемите и развитието на „Мини Марица-изток“ с новия директор на дружеството – инж. Илза Чинкова са почти ежедневни.

Коментари към новината

Още новини от Икономика