Новини от област Стара Загора и България

Специализираната прокуратура е получила 219 страници на испански по "Барселонагейт"

Специализираната прокуратура е получила 219 страници на испански по Барселонагейт
Divident.€U Divident.€U


Бойко Борисов е бил разпитан в качеството му на свидетел по случая „Барселонагейт“. Това съобщиха на извънреден брифинг от Специализираната прокуратура.
219 страници на испански е получила Специализираната прокуратура във връзка с поисканата европейската заповед за разследване по "Барселонагейт", обяви Христо Кръстев, говорител на СП. Изготвен е спешен превод на документацията. Поставени са много въпроси от наблюдаващия прокурор, но в момента не можем да кажем нищо от съдържанието, защото е на испански, допълни Кръстев.
От обвинението добавиха, че са получили документи по случая по две линии - едните са били изискани от Кралство Испания по европейска заповед и са на испански, а другите са дошли от ДАНС и са на английски език.

От институциите казват, че за първи път получават докумнет в такъв вид - не е посочено кой е автор, коя е службата. Странно е, че са на английски, каза на брифинга Кръстев.  

Той потвърди, че в документите от ДАНС действително има снимки, свързани с бившия премиер Борисов. "Снимките са от медийни публикации от България и Испания, прокурорът по делото е изискал вече данни от ДАНС кой и на какво законово основание е поискал тази информация и кой е изпратил тази информация в България. Няма автор на този доклад, няма подпис или печат", поясни Кръстев.

Поради езиковата бариера в момента обвинението не може да каже дали има данни за извършено престъпление и пране на пари. За целта трябвало да се вдигне банкова тайна, което било от компетенцията на властите в Испания.

Вчера стана известно, че испанските служби са открили доказателства, от които може да се предположи, че са изпрани над 5 млн. евро. Разследването е за международно пране на пари. Тези изводи са поместени в доклад на испанските служби, изпратен до ДАНС. 

 

Коментари към новината

Още новини от Закон и ред