Новини от област Стара Загора и България

Мерки за пътна безопасност предприемат в Община Стара Загора

677 15/02/2022 15:00 Общество
Мерки за пътна безопасност предприемат в Община Стара Загора
Divident.€U Divident.€U

Да се поставят изкуствени неравности на кръстовището, където стана тежкия пътен инцидент, препоръчват специалистите

Шест кръстовища със завишена пътнотранспортна аварийност в Стара Загора са обследвали и анализирали експертите от „Европейския център по транспортни политики“ през изминалите месеци. „Стара Загора е първата община, която разбира проблема с пътната безопасност за всички участници в движението - пешеходци, велосипедисти и шофьори, и търси решение за създаване на безопасна среда“, каза пред журналисти председателят на "Европейския център за транспортни политики" Диана Русинова.

Тя посочи, че в изготвения доклад са включени ключови кръстовища в града, където са направени замервания със специализирана техника за измерване на светлоотразителността на пътната маркировка и пътните знаци, както и видимостта на знаците от шофорите. Според данните голяма част от измерваните знаци в Стара Загора отговарят на необходимите стандарти.

От думите ѝ стана ясно, че на кръговото кръстовище между улиците „Иван Вазов“, „Христина Морфова“ и „Ангел Кънчев“, където в края на миналата година стана тежък пътен инцидент, е препоръчително изграждането на изкуствени напречни неравности, което ще намали скоростта при шофиране.

„Пътната маркировка отговаря на това кръстовище отговаря на изискванията за светлоотразителност“, категоричен е експертът.

Русинова обясни, че е необходима нова организация на движението на кръстовището на ул.“Хан Аспарух“ и ул.“Иван Вазов“, където ще бъде добре да бъде изградено кръгово кръстовище.

Зам.-кметът Йордан Николов е категоричен, че община Стара Загора ще предприеме целенасочени действия за по-добрата пътна безопасност на участниците „през тази година ще въведем нови електронни знаци, които да регулират движението на пешеходците“, обясни зам.-кметът.

Той допълни, че общинска администрация ще се постарае да изпълни всички начертани мерки относно шестте кърставоища до края на тази година.

В доклада е представена иновативна система за управление на трафика и превенция на риска, както е и препоръчано изработването на Стратегия за пътна безопасност. От „Европейския център по транспортни политики“ са категорични, че е необходимо повишаване на общата култура на гражданите и налагане на ефективни мерки за контрол.

Коментари към новината

Още новини от Общество