Новини от област Стара Загора и България

Парите за безплатните детски градини не стигат, предупреждават от ГЕРБ

4299 14/02/2022 14:39 Политика Опозиция
Парите за безплатните детски градини не стигат, предупреждават от ГЕРБ
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Недостигът възлиза на около 30 млн. лева, изчислили са народните представители

Предвидените в новия бюджет на държавата средства за безплатни детски градини не са достатъчни, тъй като не са съобразени с инфлацията. Необходими са поне още 30 млн.лева, тъй като цените на хранителните продукти от така наречената малка потребителска кошница са нараснали с 15% през последната година, смята народният представител от ГЕРБ и бивш министър на образованието Красимир Вълчев.
Според него този недостиг ще се наложи да бъде поет от общините. Тъй като те няма да имат предвидени средства в бюджета си за целта, възможно е ситуацията да се отрази върху качеството на храната в детските заведения, предупреждават народните представители от ГЕРБ от регион Стара Загора.

Издръжката на едно дете в детска градина се формира от 3 основни вида разходи – възнаграждения и осигуровки за педагогическия и непедагогически персонал, разходи за веществена издръжка – вода, ток, ел.енергия и всичко останало, както и разходи за храна. Сега държавата покрива разходите за персонал, които са основната част, както и тези за веществена издръжка. За целта тя предоставя приблизително 4 000 лева на дете годишно.
За да поеме издръжката и за храна на децата в детските заведения, държавата предвижда допълнителни 650 лева на дете годишно, които трябва да компенсират таксите.
В момента се налага общините да дофинансират детските градини.

„Ако държавата дава общо за предучилищно образование 1 млрд. 200 млн.лева, общините даваха около 250 млн.лева, от които по 90 млн. лева събираха от такси от родителите“, казва Вълчев.
Сега държавата компенсира тези 90 млн.лева, но не отчита инфлацията и нарастващите цени на храните, допълва той. Според бившия министър на образованието освобождаването на родителите от такси е добра стъпка, но тя трябва да бъде съпроводена с честна политика към общините, а не да прехвърля ангажимента към тях.
„По наши сметки, средното нарастване на цените за хранителни продукти за последната година е около 15%, колкото са и оценките на икономистите за нарастване на т.нар. малка потребителска кошница. Тоест на 200 млн.лева това са около 30 млн.лева допълнително“, казва Вълчев.

Коментари към новината

Още новини от Политика