Новини от област Стара Загора и България

Roxs Winery - малката винарна с големите награди (ВИДЕО)

21125 14/02/2022 08:00 Туризъм Винен туризъм
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Винарската изба на Снежана и Атанас Мутафчийски посреща Трифон Зарезан с ново розе от елитния си бранд SM

Рокс Уайнъри е сравнително млада изба, създадена през 2018 г. от две фамилии – известните енолози Снежана и Атанас Мутафчийски и сем. Деляна и Дако Николови. Малката изба е разположена в китното чирпанско село Винарово, известно с богатите си винени традиции.

„Вярвам, че един специалист трябва да мине през голямата школа и едва тогава да създаде собствен проект, казва Снежана Мутафчийска, която е посветила целия си живот на хубавото вино. Работила е дълго време в Менада, участвала е в създаването на „Домейн Бойар“, Катарджина и други големи винарни.

За сравнително кратката си история, „Рокс Уанъри“ успява да спечели поредица от награди и признания от престижни международни журита. През 2019 г. "Сира по марселан" стана "вино на потребителя" на "Винария".

На следващата година виното на Снежана Мутафчийскаспечели златна Августиада, а през 2021 г. постигна и престижното отличие "Най-добро вино на Балканите" на Балканския винен фестивал. 
Купажното вино „Сира по Марселан“ е марка, известна на всички ценители на божествената напитка. Те могат да намерят на пазара и бялото вино „SM“. Съвсем скоро предстои да излезе и розе с тази марка.

Избата е спечелила проект по Програма за развитие на селските райони, който ще даде възможност да увеличи капацитета си на производство с около 30%.

Вратите на „Рокс Уанъри“ са отворени за всички ценители, които искат да научат повече за тайните на виното и да дегустират от вълшебната напитка.

Коментари към новината

Още новини от Туризъм