Новини от област Стара Загора и България

План за възстановяване и устойчивост

Предприятие за големи батерии ще изграждат в Старозагорски регион

Предприятие за големи батерии ще изграждат в Старозагорски регион
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Ангажиментът за намаляване на въглеродните емисии с 40% остава

В регион Стара Загора ще се изгражда предприятие за производство на големи батерии. По Плана за възстановяване и устойчивост е предвидено стартът на инвестицията да бъде още през тази година. Предприятието трябва да произведе хиляди батерии с размера на товарен контейнер, за да се балансира с тях енергийната система, особено заради планираното увеличаване на производството от възобновяеми източници.
Батериите ще могат да връщат ел.енергията в енергийната система на страната в моменти на пиково търсене. По този начин ще се смекчат луфтове от порядъка до 1 гигават, а всички производители ще могат да предлагат енергията си в различни сегменти - краткосрочен, "ден напред", дългосрочен. Това би трябвало да намали нестабилността и да увеличи предвидимостта на пазара.

Тази инвестиция е сред двете нови неща, които правителството представи на общественото обсъждане във връзка с промените на Плана за възстановяване, които предстои да се изпратят в Европейската комисия за одобрение.
Конкретно изискване има батериите да са български, защото да си ги произвеждаме и поддържаме ние е част от националната сигурност, каза още вицепремиерът. Операторът на произведените батерии ще ги предоставя под наем, обясни енергийният министър.

Министърът на енергетиката Александър Николов нарече идеята "електрически Чирен" - еквивалент на газовото хранилище.
Асен Василев още напомни, че ангажиментът за намаляване на СО2 емисиите с 40% остава, защото е основно условие за плана. Това означава, че въглищните централи в Старозагорско няма как да работят 100% на нивото от 2019 г.

От синдикатите настояват властта да говори с конкретни параметри и данни. Никъде във фишовете по плана няма описани социални измерения, работни места, закриване и откриване, за нови технологии ли ще са, казаха от КНСБ.

"Марица-изток 2" остава балансираща, систематична и важна мощност за България и района, бе поредното успокояване на опасенията на миньорите. От синдикатите обясниха, че хората им не мислят като министрите години или десетилетия напред, а за утрешния ден, най-много до края на годината. Затова какво ще следва и нямало да го разберат и приемат, докато не видят на 2 км от тях да започне строителството на въпросния завод за батерии.

"Мощности, които не отговарят на екологичните норми, не се финансират. Няма да ги толерираме в системата - това е ясен ангажимент. Иначе няма да получим и една стотинка по плана. Това е преговорната рамка, в която работим", каза още финансовият министър.

Асен Василев още напомни, че ангажиментът за намаляване на СО2 емисиите с 40% остава, защото е основно условие за плана. Това означава, че въглищните централи в Старозагорски регион няма как да работят 100% на нивото от 2019 г.

 

 

Коментари към новината

Още новини от Икономика