Новини от област Стара Загора и България

Фармацевтите поискаха финансова помощ за селища без аптеки

Фармацевтите поискаха финансова помощ за селища без аптеки
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Абсурд: В община Опан няма нито една аптека

Фармацевти от цялата страна настояват за подобряване на фармацевтичните грижи в малките общини в страната. България е на едно от първите места в Европа по брой на аптеките на глава от населението, но повечето аптеки са съсредоточени в големите градове, предимно около болници и ДКЦ-та, посочи главният секретар на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов.

В същото време в немалко общини на страната няма нито една аптека. Една от общините в страната, в която няма аптека, е старозагорската община Опан, стана ясно от национално заседание на Българския фармацевтичен съюз, което се проведе в Стара Загора по повод 15 години от основаване на съсловната организация.

Фармацевтите предлагат при разкриване на единствена аптека в населено място, тя да има право на допълнително възнаграждение от НЗОК в размер на 500 лв. Ако в селището се разкрие втора аптека, те да поделят помощта от 500 лв. поравно, а при разкриване на трета и повече аптеки, помощта да отпада.

Към днешната дата работят 378 аптеки с договор с НЗОК в малки населени места, но част от тях са в близост до голям град. Най-лесният начин за достъп до лекарствени продукти и фармацевтична грижа е да се използват финансови стимули в кратки срокове, с подкрепата и на общините, министерството и Здравната каса да се разкрият и подпомогне разкриването на аптеки в малки населени места.

Българският фармацевтичен съюз работи по този проблем още от 2016 година с идеята за създаване на Национална аптечна карта, с която да бъдат отразени нуждите от аптеки там, където липсват.

Друго искане на БФС е фармацевтите да бъдат финансово стимулирани да работят в непривлекателни райони като Странджа Сакар подобно на личните лекари. От съсловната организация отчетоха, че в ковид кризата фармацевтичните работници не са били подпомогнати от държавата по никакъв начин, въпреки че подобно на личните лекари са работили на първа линия. Те не са получили нито финансово стимулиране, нито дори безплатни предпазни средства.

Работата в аптека остава непривлекателна за младите фармацевти, голямата част от които след завършването си предпочитат да започнат работа в големите търговски и фармацевтични компании или в областта на клиничната фармация.

Според фармацевтите една от причините аптечният труд да бъде непривлекателен за младите им колеги е ниският марж в определените цени на лекарствата и нормативното свеждане на професията до търговска, а не толкова медицинска дейност. "Не се отчита достатъчно, че компетенстността на фармацевтите е важна за правилното прилагане на предписаните от лекарите терапии и дори за избягването на допуснати грешки", посочи Димитър Маринов. В този смисъл е важно освен дейността на личния лекар да бъде дефинирана и дейността на личния фармацевт.

Цените на лекарствата в България не са по-високи, отколкото в други страни и ако има някакви разлики, те се дължат предимно на разликите в размера на ДДС., посочи още Маринов. Обяснението за по-ниски цени на някои лекарства в съседна Турция е с огромния брой фармацевтични заводи там - над 70, които осигуряват огромно местно производство, допълни председателят на БФС Велина Григорова. Обичайно по-ниски цени могат да се открият при лекарствата без рецепта и хранителните добавки, обясниха те и то в страните извън Европейския съюз.

По време на заседанието в Стара Загора беше обсъдена и опасността от нелегални практики, включително нелегална търговия с лекарства. Дигитализацията е също сред приоритетите на БФС в следващите няколко години.

На заседанието в Стара Загора фармацевтите отбелязаха тържествено 15 години от основането на Българския фармацевтичен съюз. Поздравителни адреси до организацията са изпратени от министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова, Изпълнителната агенция по лекарствата, НЗОК, Българския зъболекарски съюз, други съсловни и пациентски организации.

Заседанието беше открито от маг.-фармацевт Ростислав Курдов, председател на Регионалната фармацевтична колегия (РФК) Стара Загора, домакин на честването на 15-та годишнина. Регионалната колегия в Града на липите е носител на приза “РФК на годината” за 2021.

Председателят на БФС Велина Григорова и заместник-председателят Анжела Мизова откриха тържественото заседание на Управителния съвет и отбелязаха постигнатото за кратките 15 години на съществуване на съсловната организация на българските фармацевти.
Фокусът и занапред ще бъде добрата фармацевтична грижа и укрепване на съсловния живот.

Сред постиженията на БФС са включването на съюза в други европейски организации и активна работа с институциите, както и излъчване на квалифицирани представители, които участват в преговори и отстояват професионалните позиции на съюза. В международен аспект БФС е редовен член на ФИП - Международната фармацевтична федерация и на Формацевтичната група на Европейския съюз.

Избор на представител на БФС във Висшия съвет по фармация, един от важните органи, който подпомага висшето фармацевтично образование, както и дава възможност за дискутиране на важни въпроси по отношение на лекарствената политика. На мястото на проф. Сербезова, която стана министър на здравеопазването, за представител на БФС в съвета беше избрана Любима Бургазлиева от РФК Бургас.

Коментари към новината

Още новини от Здраве