Новини от област Стара Загора и България

Кинозвезди превръщат Стара Загора в снимачна площадка на нов български филм

1081 11/02/2022 15:32 Култура Сцени
Кинозвезди превръщат Стара Загора в снимачна площадка на нов български филм
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

В Стара Загора започват снимките на нов български игрален филм с участието на звезди като Яна Маринова и Пенко Господинов под режисурата на Андрей Андонов. Сценарият е на познатия ни с работата си по кинохитовете на ученическа тематика филми „11а“ и „12а“ киносценарист Николай Колев. Продуцент на филма е Христо Дерменджиев, който стои зад едно от нашумелите филмови заглавия от новото време „Тилт“.

Проектът и екипът по неговото осъществяване бяха представени от зам.-кмета по културата на Община Стара Загора Милена Желева. „Мисля, че това е проект, който ще представи Стара Загора като град и забележителностите му в най-добра светлина. Затова Община Стара Загора дава безрезервната си подкрепа за неговата реализация“, посочи Милена Желева.

„Филмът засега е с работно заглавие, но основната тема в него ще бъде виртуалната реалност и въпросите на общуването, които изникват пред новото поколение – децата на електронния 21-ви век“, разказа Яна Маринова, която ще влезе в ролята на майката на главния герой – тийнейджър, за чиято роля пък предстои да се проведе кастинг. Яна Маринова сподели, че за нея е удоволствие да се снима в кинопродукция с Пенко Господинов, тъй като досега това не се е случвало, а той е страхотен актьор.

Роденият и израснал в Стара Загора Пенко Господинов призна, че изпитва особено вълнение от факта, че ще снима филм в родния си град, в който все по-рядко му се отдава възможност да се завърне.

Филмът ще постави сериозни въпроси в един заплетен сюжет, в който героите търсят отговори на въпроси, които вълнуват всички хора днес. Дали общуването в електронна среда е добро или лошо, показва самият живот, а фабулата следва неговите знаци, посочи Яна Маринова.

Идеята за филма се роди преди няколко години и оттогава не ми дава мира, призна сценаристът Николай Колев. При едно от посещенията си в Стара Загора известният сценарист споделил идеята си с Милена Желева, която безрезервно дала подкрепата си за нейното осъществяване. В подкрепа на кинаджиите ще се включат и частни инвеститори.

Вярвам, че ще направим един красив филм, който ще бъде изцяло заснет в Стара Загора и ще покаже красотата и забележителностите на града като фон на основното действие, каза продуцентът Христо Дерменджиев.

Предстоят кастинги за второстепенните роли, както и за ролите на тийнейджърите в лентата. Плановете на екипа са снимките да започнат през лятото.

Коментари към новината

Още новини от Култура