Новини от област Стара Загора и България

Решено

Старозагорската гара "позеленява" в чест на града

Старозагорската гара позеленява в чест на града
Divident.€U Divident.€U

Цветната фасада на сграда ще бъде в зелено, благодарение на инициативността на десетки старозагорци

Тече финално изясняване на визуалната идентичност на гара Стара Загора. Това става ясно от писмо на гражданска група за гарата, внесено вчера в ресорното предприятие НКЖИ, адресирано до генералния директор, както и до принципала Министерство на транспорта и до Община Стара Загора, съобщава политологът Първан Симеонов, който е сред инициативните старозагорци.
Писмото фиксира резултата от срещи между граждански активисти, проектанти и изпълнители и изрежда постигнати в тях съгласия. Срещите пък дойдоха след личното ангажиране на министъра на транспорта Николай Събев с казуса и задействането на НКЖИ. Един от най-любопитните подписи под писмото е на нашумелия многократен победител в телевизионната игра "Последният печели" по БНТ, старозагорецът Десислав Тенев, който подкрепя каузата.

Очевидно, процедурата е задвижена, защото НКЖИ вече действа в посока преработване на проекта, казва Симеонов.
Цветната част от фасадата на гарата вече се очаква да бъде в нюанс на зеленото. В писмото си до НКЖИ пък старозагорци искат входните надписи на гарата и централният надпис да са в още по-ярко зелен цвят, както и да се осъществи старата идея на НКЖИ в гарата да бъде обособено пространство за експозиция. За момента исканията срещат разбиране от проектантите, но уточненията не се безпроблемни и се наложи да се пише и нарочното искане до генералния директор на НКЖИ.

Очаква се реконструираното приемно здание да бъде открито през май тази година. Междувременно се разрази дискусия за сроковете, както и за външния вид на постройката. В началото на ремонта бяха поети ангажименти тя да съдържа зелени елементи - каквото е знамето на Стара Загора.
По-късно обаче тръгна изпълнение в други цветове и това предизвика поредица от декларации и дори протести. Стигна се до питане на народния представител Атанас Михнев към министър Николай Събев. След първоначално объркване от парламентарната трибуна, в крайна сметка Събев анонсира одит на ремонта и пред медии също се ангажира с изпълнение на обекта в срок и зелени цветове.

В последните месеци знаковият старозагорец Стефан Вълдобрев подкрепи с изключително популярна публикация в социалните мрежи идеята преработване на проекта в зелено. Повече от сто подписа пък бяха положени под сигнал към Министерството на транспорта - сред тях беше друга обичана в Стара Загора звезда - Ваня Джаферович.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество