Новини от област Стара Загора и България

Инвестиция

Община Раднево топи разходите за ток със собствен фотоволтаичен парк

Община Раднево топи разходите за ток със собствен фотоволтаичен парк
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

За да реализира инвестиционното си намерение, община Раднево ще тегли банков заем в размер на 1 млн.лева

Община Раднево ще изгради собствен фотоволтаичен парк, за да намали разходите си за ток. Той ще бъде разположен върху собствен терен от 47 дка до Общинското предприятие „Комунални дейности и поддръжка на инфраструктурата. За целта общината ще инвестира в съоръжението 1 млн.лева.

Мощността на централата ще бъде 600 киловатчаса, съобщи за „Дивидент“ кметът на Раднево – д-р Тенчо Тенев. Общинското ръководство предварителна е сметнало, че с произвежданите 70 мегаватчаса електроенергия от фотоволтаичния парк месечно, ще може да покрие нуждите за улично осветление на Раднево и на всички населени места в общината.
За да реализира инвестиционното си намерение, миньорската община ще използва заем от банка. „Община Раднево е в добро финансово състояние. За изминалите 6 години, в които съм кмет, имаме добър приходен остатък, който варира ежегодно от 2,5 млн.лева до 6 млн.лева, казва д-р Тенчо Тенев.

Според него, общината ще може да си върне инвестираните средства във фотоволтаичния парк в рамките на три години. „Тази инвестиция остава за нуждите на хората. Виждайки какво се случва с тока в България и в Европа, потърсихме възможност да решим проблема с нарастващите сметки на общината. За цялата минала година за улично осветление платихме 290 000 лева, а сега само за 3 месеца стигнахме тази сума“, казва кметът.
Предстои обществено обсъждане за тегленето на заем от общината, след което предложението на общинското ръководство ще бъде внесено за гласуване в Общинския съвет. Очаква се това да стане през март, след което общината ще проведе открита процедура за избор на изпълнител на проекта и на фотоволтаичния парк.

Общинското ръководство се надява да финализира идеята си до края на лятото.
Най-вероятно и други български общини ще предприемат подобни стъпки, за да се справят с високите разходи за ток, казва кметът.
Раднево бе сред общините, които въведоха режим на уличното осветление във всички села на територията на общината. Извиняваме се на нашите съграждани заради непопулярните мерки и вярваме, че новата инвестиция ще реши проблемите ни, казва Тенев.
На въпрос на „Дивидент“ дали очаква проверки от финансовите органи заради въведения режим на уличното осветление, д-р Тенчо Тенев отговори: „От началото на миналата година при нас на проверка минаха от ГДБОП, ДАНС, специализирана прокуратура, сметна палата и други институции. Бяха проверени всичките ни обществени поръчки. При нас всичко е прозрачно, не се страхуваме от проверки“.

 

 

Коментари към новината

Още новини от Икономика