Новини от област Стара Загора и България

Номинираха за ИКАР спектакъла "Прегаряне" на старозагорския Куклен театър

349 10/02/2022 14:00 Култура Сцени
Номинираха за ИКАР спектакъла Прегаряне на старозагорския Куклен театър
Divident.€U Divident.€U

Режисьорът Веселка Кунчева и сценографът Мариета Голомехова са номинирани за наградата "Икар" за екипно постижение в кукленото изкуство за възрастни за спектакъла "Прегаряне". Всеки от нас може да гласува за спектакъла в анкетата на Съюза на артистите в България. "Прегаряне" се състезава в категорията "Най-добро представление на куклен спектакъл" и в момента събира най-много гласове.

Можете да гласувате ето ТУК.

Спектакълът "Прегаране" е създаден по идея на Веселка Кунчева и Ина Божидарова, която е и драматургичен консултант на постановката. 

„Идеята за “Прегаряне“ се роди след година и половина принудителна творческа летаргия, причинена от Covid -19. В началото изпитвах гняв, после съпричастност към околните, после самосъжаление за собствената си ненужност и накрая смирение. В смирението да бъдеш, без да трябва и без да искаш. Просто си ти.

Тогава осъзнах колко дълго съм живяла под диктатурата на съвременното само-изискване – да бъдеш отговорен, да бъдеш успешен, да бъдеш надежден, да бъдеш, да бъдеш… всичко друго, но не и себе си!
„Прегаряне“ е спектакъл, с който се опитваме да ти прошепнем да се събудиш и да живееш. Не утре. Сега!“, казва за творбата си Веселка Кунчева.

Премиерата на "Прегаряне" беше на 12 юни миналата година и веднага събра овациите на публика и театрални критици. Това е третият хитов спектакъл на Веселка Кунева и Мариета Голомехова на старозагорска сцена след "Страх" (2014) и "Последният човек" (2019).

За наградите ИКАР 2022 всеки има право да гласува само за едно представление във всяка от категориите - драматичен театър, куклен театър и съвременен танц и пърформанс. Вашият глас ще остане анонимен. Вотът ще бъде активен до 00:00 ч. на 27 март 2022 г.

Победителите ще бъдат обявени на официалната церемония по връчването на Наградите ИКАР 2022 в Народния театър ,,Иван Вазов“ на 27 март от 19:00 ч. Записът на церемонията ще бъде излъчен по Българската национална телевизия – същата вечер от 22:00 ч.

За "Прегаряне":

Текст: Веселка Кунчева

Драматургичен консултант: Ина Божидарова

Сценография и костюми: Мариета Голомехова

Композитор: Христо Намлиев

3D мапинг и сценичи ефекти: Полина Герасимова

Хореограф: Явор Кунчев

Асистент хореограф: Надежда Дичева

Фотограф: Александър Богдан Томпсън

Актьорски състав: Калоян Георгиев, Кирил Антонов, Латина Беровска, Любен Чанев, Цвети Пеняшки, Ивана Бобойчева, Йордан Тинков, Мария Джойкева

Коментари към новината

Още новини от Култура