Новини от област Стара Загора и България

Откривателят на СПИН проф. Люк Монтание почина на 89-годишна възраст

Откривателят на СПИН проф. Люк Монтание почина на 89-годишна възраст
Divident.€U Divident.€U

Световно известният учен и лауреат на Нобелова награда проф. Люк Монтание е починал на 89-годишна възраст. Това съобщи френското издание FranceSoir, цитирано от dir.bg. Смъртта му е настъпила на 8 февруари в американска болница в Ньой сюр Сен.

Най-голямото откритие на вирусолога проф. Люк Монтание е вируса на ХИВ и СПИН, което му донесе световно признание и Нобелова награда през 2008 г. България и светът ще запомнят проф. Люк Монтание и със защитата на хвърлените в плен български медицински сестри в Либия от режима на Муамар Кадафи по обвинение, че са заразили над 400 деца със СПИН.

Доктор Жерар Гийом - един от най-верните му сътрудници, съобщава пред френското издание, че проф. Монтание "си е тръгнал в мир, заобиколен от децата си".

Научния свят определя проф. Люк Монтание като човек със забележителен интелект, който живееше за науката. Той работи с най-големите научни институти в света - почетен изследователски директор в CNRS, професор в Института Пастьор, директор на Центъра за молекулярна и клетъчна биология в Queens College на Градския университет в Ню Йорк, директор на изследователски институт в Jiao-tong University в Шанхай.

Проф. Монтание подкрепяше Академията на науките, както и Националната медицинска академия чрез своите изследвания в продължение на много години. За това той е получил безброй награди и признания, пише френското издание.

Проф. Люк Монтание беше един от противниците на ваксините срещу Covid-19, като твърдеше, че те не са ефективни. През януари участва в един от големите протести срещу ограничителните мерки в Милано.

Коментари към новината

Още новини от Здраве