Новини от област Стара Загора и България

Бюджет 2022

Асен Василев обеща ниските доходи на българите да останат в миналото

678 10/02/2022 13:18 Икономика Бизнес
Асен Василев обеща ниските доходи на българите да останат в миналото
Divident.€U Divident.€U


Ниските заплати и ниските доходи трябва да останат в миналото, няма как конкурентното ни предимство да е, че сме бедни, а че произвеждаме продукти с високо ДДС. Има доста механизация на процесите и по-голяма продуктивност на труда, да се движим бързо, да се живее лесно и да не си губим времето, каза днес в парламентарната зала вицепремиера Асен Василев.
Във философията на държавния бюджет за 2022 г. е залегнало коалиционното споразумение, както и промени в начина на мислене и планиране в държавата.

Това каза още министър Василев, който откри дебата в залата по точката за приемане на Бюджет 2022. Той добави, че бюджетът е инвестиционен - инвестира в хора и инфраструктура, иначе няма как да има по-висок икономически растеж и доходи.

Той каза какви са основните параметри - 5.8% от БВП капиталови инвестиции, увеличение на инвестициите в образование, здравеопазване, култура и спорт, залага се една социална програма, която да осигури социална солидарност към нашите съграждани.

Бюджет 2022 ще направи изпълнението на нашите задължения към обществото и държава невъзможни

Друг важен елемент във философията на бюджета, Асен Василев обясни чрез въпросите, зададени към Министерство на финансите - важното е не какъв процент е записан, а как с тези средства ще се инвестира и какви резултатите ще бъдат постигнати.

И ако се погледнат ценовите политики - за да постигнем резултати, са заделени такъв ресурс и такива средства. Този начин на бюджетиране е изключително важен и амбицията ни в актуализацията е бюджетът да бъде направен от нулата, уточни министърът.


Бюджетният дефицит с ковид мерките е 4.1%, дългът е малко по-нисък от предвидения за миналата година - разходите са увеличени значително миналата година. Дългът, предвиден за догодина, също е по-малък - той е бил 27.2%, а ние предвиждаме 24.8%, отчете министърът.

Този бюджет, въпреки значителните инвестиции, се изпълнява с по-малко дълг, от бюджетите, предвидени за миналата година. Когато ГЕРБ пита къде са спрените кранчета, приходите - тук са, ние правим инвестиции от 12 млрд. лв. повече с дълг по-малък от предвидения от вас, обърна се Василев към опозицията.

Той добави още увеличение на разходите с 12 млрд. лв., от 4 млрд. лв. това означава, че приходните агенции са си свършили работата, а от друга страна означава, че българските фирми и работници са успели да изработят този продукт. Инфлацията е 5.6%, първата половина на годината се очаква да е по-висока, втората - да стане по-ниска.

Министърът на финансите уточни, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще започне политика по овладяване на инфлацията, ако не се оправдае, ще бъде отразено в макроикономическите прогнози на бюджета.

Коментари към новината

Още новини от Икономика