Новини от област Стара Загора и България

Междуселищният транспорт в Казанлък спря, общината преговаря с нов превозвач

682 09/02/2022 18:48 Общество България
Междуселищният транспорт в Казанлък спря, общината преговаря с нов превозвач
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

В община Казанлък днес не бяха обслужвани междуселищните линии до 19-те населени места, заради отказ на превозвача – фирма „Кумакс Инвест“да изпълнява задълженията по договора.

Фирмата е направила предложение да прекрати договора си с общината по взаимно съгласие, но Община Казанлък е отказала, съобщи заместник-кметът на Казанлък Даниела Коева. В основата на искането за прекратяване на дейността от страна на превозвача стои мотива, че загубите от дейността са големи.

Със съгласието на областния управител на Стара Загора, Община Казанлък ще търси спешно нов превозвач без конкурс, като спешна мярка за възлагане на транспорт по общинската транспортна схема.

Как се стигна до положението втората по големина община в региона да остане без междуселищен транспорт?

Разговаряме с фирмата превозвач и с ръководството на Община Казанлък.

Пред „Дивидент“ собственикът на фирмата „Кумакс Инвест“ – Иван Кутев, заяви, че причината, поради която настоява за прекратяване на договора с общината, е неизплащане на субсидии и компенсации, както и на средства по ковид мерките от републиканския бюджет. Според него загубите на фирмата му до момента от дейността обслужване на междуселищните линии в Казанлък възлизат на над 100 000 лева.

 “Отказвам да обслужвам линиите, защото си осигурявам пари само за нафта. Заплати, осигуровки остават за моя сметка и това е трети месец. На ръба на съществуването сме“, каза Кутев. Според него ползващите транспортната услуга са силно намалели и тази дейност вече не може да се изпълнява без субсидии. Според  сметките на Кутев компенсациите, които трябва да му бъдат платени от републиканския бюджет надхвърлят 190 000 лева.

Не на това мнение е ръководството на Община Казанлък.

Заместник-кметът Даниела Коева обясни, че многократно общината е водила диалог с фирмата-превозвач  и е направила поредица от компромиси. „Превозвачът сам определя цената на билетите. В началото на 2022 г. получихме уведомление за увеличаване цените на билетите от „Кумакс Инвест“ и го приехме, отчитайки създалата се необходимост и положението в държавата. Не приемам обвинението, че не сме участник в диалога, напротив. Считам, че сме били ангажирани към проблемите на превозвача, работили сме в посока оптимизиране на маршрутните предписания.

През 2020 г. направихме промяна в маршрутните разписания с намаляване на определени курсове. Давали сме съгласие за извънредно разписание. Друг съществен момент в съвместната ни работа е получаването на субсидии от Републиканския бюджет. Тук ангажиментът на кмета е да направи проверка на получените справки и да не допуска свръхкомпенсиране“, поясни Коева.

Заместник-кметът на Казанлък подчерта още, че в момента общината е в разговор с друг превозвач и се надява да възстанови междуселищният транспорт в община Казанлък още през утрешния ден – 10 февруари.

По-късно вечерта от Община Казанлък съобщиха, че са постигнали споразумение с нов превозвач и транспортът действителнох ще бъде възстановен от 10 февруари.

Четете тук: Община Казанлък възстановява междуселищния транспорт

Коментари към новината

Още новини от Общество