Новини от област Стара Загора и България

Среща

Кметът на Чирпан обсъди мащабна инвестиция с представители на посолството на Австрия

5082 09/02/2022 11:31 Икономика Бизнес
Кметът на Чирпан обсъди мащабна инвестиция с представители на посолството на Австрия
Divident.€U Divident.€U

В района на три чирпански села ще бъде изграден най-големият фотоволтаичен парк у нас

Търговският съветник в посолството на Австрия у нас Филип Купфер посети Чирпан и се срещна с кмета Ивайло Крачолов и председателя на Общинския съвет Иван Станчев. Поводът бе инвестицията на австрийското дружество Enery Development, което ще изгражда най-големия фотоволтаичен парк в землищата на три чирпански села - Златна ливада, Целина и Зетьово.
В разговора бе изразена благодарност към Община Чирпан за партньорството в етапната проектна реализация. Още една австрийска фирма скоро ще стъпи на чирпанска територия - BILLA ще е един от брандовете в ритейл парка, изграждащ се на площ от 4,5 дка в Чирпан.

На срещата бяха представени преимуществата на община Чирпан и благоприятната икономическа среда за нови инвестиции. Дипломатът бе впечатлен от перспективата за новите устройствени територии, на част от които се планира бъдеща индустриална зона. Общинското ръководство има намерения да я изгради на площта на бившето военно поделение, ако министерството на отбраната върне площта на Общината.
Двете страни изразиха съгласие за инвестициите, планирани на общинска територия, която е предпочитана и заради гаранциите при ускорени процедури, добра инфраструктура, кратки срокове на проектна реализация.

Кметът Крачолов и председателят Станчев представиха стратегията по туризъм и международните събития през 2022 година –туристическия форум, фестивала на лавандулата и винения фест. Представителят на австрийското посолство прояви интерес и заяви готовност фирми и организации да участват в празничните прояви, представяйки една от големите компании, произвеждащи напитки с лавандула.
На срещата бе обсъдена и темата за възможностите на дуалното обучение, което в Австрия е както традиционно, така и супер модерно образование. Техни проекти подпомагат повече от осем години десетки български училища при обучението на професии в реална работна среда. Филип Купфер отпътува, впечатлен от проектите, екипа и перспективите пред Чирпан, с идеята скоро да се върне на работно посещение.

Коментари към новината

Още новини от Икономика