Новини от област Стара Загора и България

Ръст

Пет пъти се увеличиха инвестициите във ВЕИ в Община Гълъбово

Пет пъти се увеличиха инвестициите във ВЕИ в Община Гълъбово
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

За да реализират намеренията си, инвеститорите изкупуват стари къщи и дворове в селата

Пет пъти са се увеличили издадените строителни разрешения от Община Гълъбово за изграждане на ВЕИ, показва официалната статистика на общината.
Ако през 2020 г. общината е издала 5 разрешения за строеж на ВЕИ, то в края на 2021 г. издадените строителни разрешения вече са 25, съобщи за „Дивидент“ зам.-кметът на общината Пламен Бараков.
Той допълва, че само от началото на тази година, издадените строителни разрешения от Община Гълъбово са 2. Инвеститорите обикновено изграждат фотоволтаични централи с инсталирана мощност от 30 киловата.

За да реализират инвестиционните си намерения, те изкупуват стари къщи с дворни места в селата от Гълъбовска община, където цените са по-ниски. За изграждането на фотоволтаичната централа се търси земята да е в регулация и да има открита партида.
Този ръст на инвестиционния интерес към Възобновяеми енергийни източници се забелязва не само в нашата община, но и в повечето български общини, казва Бараков. За да издаде строително разрешение за подобно инвестиционно намерение, общината преценява законосъобразността на съответния работен проект.

Инвеститорите във фотоволтаични централи обикновено реализират проектите си в тези части на страната, където цените на имотите, на земята са по-ниски. Те съгласуват работния си проект с немалко институции докато стигнат до работна фаза.
Според ръководството на Община Гълъбово, инвеститорите във ВЕИ през последната година рязко се увеличават заради големия ръст в цената на тока. Най-вероятно до края на 2022 г. инвестиционните намерения за фотоволтаични паркове в енергийното сърце на България ще станат повече от предходната година.

По последни данни на НСИ най-голям ръст на преките чуждестранни инвестиции през 2020 г. в Старозагорски регион е Община Гълъбово. Те възлизат на 667, 4 млн.евро. Тук влизат инвестициите, направени в централите в комплекса „Марица Изток“, които са определящи за икономиката на общината и на регион Стара Загора. На второ място в региона по преки чуждестранни инвестиции се нарежда Община Стара Загора - 121,8 млн.евро и на трето – Казанлък с 107,2 млн.евро.

 

Коментари към новината

Още новини от Икономика