Новини от област Стара Загора и България

След ваканцията

471 деца учат присъствено в старозагорското Пето основно училище

471 деца учат присъствено  в старозагорското Пето основно училище
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Две деца се оказаха с положителни ковид тестове в първия учебен ден

473 от общо 1100 ученици в старозагорското Пето основно училище „Митьо Станев“ учат присъствено в първия ден след междусрочната ваканция. Училищния праг са прекрачили днес 473 деца, но тестовете за ковид на две от тях са се оказали положителни, съобщи за „Дивидент“ директорът на училището Димитрина Йовчева.
Други 36 деца от първи до четвърти клас в това старозагорско учебно заведение учат онлайн, тъй като родителите им не са съгласни да бъдат тествани. По списъчен състав малчуганите от 1 до 4 клас в Пето основно училище са 548, което означава че отсъстващите за деня са 75.

„Преди ваканцията имахме много отсъстващи деца от 1 до четвърти клас. Някои класове бяха от едва 3-4 деца“, каза Йовчева.
Малчуганите, които учат онлайн ще могат да наблюдават урока от къщи с помощта на компютъра. В това старозагорско учебна заведение, както и във всички други, учениците от 5 до 7 клас, както и по-големите ще учат онлайн.
„ Натрупахме голям опит с онлайн обучението. Вече трета година работим на платформи, с които учениците са свикнали“, казва Димитрина Йовчева.
Според нея преустановяването на учебните занятия за 1-2 седмици в епидемичната обстановка ще има положително влияние.

„Няма голям проблем с преподаването на учебното съдържание. Проблемът при децата по-скоро е с липсата на социален контакт. Много от тях станаха апатични, няма живец, тъй като прекалено дълго остават вкъщи. Дори моториката им не се развива на нужното ниво, казва директорът Димитрина Йовчева.
Тя допълва, че в училището има дете, което заради продължителното обучение в онлайн среда е изгубило желанието си да ходи на училище. С него работи психолог.

Коментари към новината

Още новини от Образование