Новини от област Стара Загора и България

Диригенти от майсторския клас на Деян Савич дирижират "Травиата" на 10 февруари

361 07/02/2022 11:09 Култура Сцени
Диригенти от майсторския клас на Деян Савич дирижират Травиата на 10 февруари
Divident.€U Divident.€U

На 10 февруари от 19,00 ч. На сцената на Държавна опера-Стара Загора ще видим отново "операта на оперите" - "Травиата" от Джузепе Верди.

Диригенти на отделните действия ще са участници в Международния майсторския клас за диригенти с водещ диригент Деян Савич и с прекрасните солисти Деси Стефанова, Тереза Бракалова, Ивайло Йовчев, Нико Исаков, Марин Русинов, Александър Марулев, Живко Добрев, Игнат Желев, Анастасия Алтухова, Богомил Русенов и др. Режисьор е Франк-Бернд Готшалк, художник Борис Стойнов, хореографията е на Андреас Песлер. С Оркестър, хор и балет на Държавна опера-Стара Загора.

Каква е историята на операта "Травиата"?

Верди се запознава с нашумелия роман на Александър Дюма –син „Дамата с камелиите“ още през 1848 г., когато е отпечатан. Веднага у него се появява мисълта да напише опера върху този сюжет. А когато през 1852 г. композиторът вижда в Париж преработения в драма роман "Дамата с камелиите", той възлага на редовния си литературен сътрудник Франческо Мария Пиаве да напише либретото. Естествено съдържанието на драмата е предадено в съкратен вид, променени са имената, дори и заглавието – Травиата/ Заблудената, Безпътната/.

Премиерата на операта се е състояла на 6 март 1853 г. във Венеция и е образец в историята на колосалните провали.Но като един мъдър човек Верди дори не търси причините за този провал. Той просто оставя на времето да се произнесе. И времето отсъжда! Скоро операта „Травиата“ става най-популярната опера на Верди. Камелиите се превръщат в най-модните цветя на епохата и остават такива чак до края на 19 век.

Един букет от тях струвал 250 франка – внушителна за времето си сума. Постепенно славата на камелиите намаляла, но не и на операта. „Травиата“ се играе във всички театри по света и до днес, почти 160 години след създаването й.Прав е бил Дюма, който след като слуша Травиата казва: "След петдесет години никой не би си спомнил за моята "Дама с камелиите", но Верди я обезсмърти.
„Травиата“ е била една от първите опери, изнесени от Оперната дружба в България. Премиерата се е състояла през 1910 година под диригентството на Тодор Хаджиев. Режисьор е бил К.И. Михайлов- Стоян.

Първото представление на операта „Травиата“ в Стара Загора е било на 30 юни 1928 година с диригент Александър Георгиев, режисьор Димитър Христов, художник Г. Карл. Следват премиери през 1944 г. и 1946 и 1953 с диригент Ромео Райчев, през 1974 г. с диригент Веселин Ненов и режисьор Георги Петров, на 1 октомври 1987 г. е премиерата на Травиата с диригент Божидар Бонев и режисьор Болеслав Янковски, на 2 април 1992 г. диригент-постановчик е Димитър Димитров, а режисьор – Евгения Раева, през 2000-та г.- с режисьор Нина Найденова и диригент Божидар Бонев.

На 10 февруари божествената музика на Вердиевата "Травиата" ще изпълни залата на Държавна опера-Стара Загора. Тази истинска история за Любовта отново ще докосне сърцата ни, защото чувстваме и обичаме!

Коментари към новината

Още новини от Култура