Новини от област Стара Загора и България

На училище

50% от българските учители са ваксинирани, а 30 % - преболедували ковид

50% от българските учители са ваксинирани, а 30 % - преболедували ковид
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Само в 4 области на страната големите ученици учат присъствено

Около 50% от учителите в страната са ваксинирани, а около 30% са преболедували ковид, съобщи в сутрешния блок на BTV зам.-министърът на образованието Мария Гайдарова. По последни данни в първия ден след междусрочната ваканция, 2,97 % от учителите в страната са карантинирани, като най-много са в Бургас – 4,49%, най-малко в Благоевград – 1, 31%. 2% от учителите в страната са диагностицирани с ковид, съобщават от Министерство на образованието.

1,23% от учениците и децата в детските градини в страната са карантинирани в първия учебен ден, като най-много са във Варна – малко над 2%, най-малко в Благоевград – 0,41%.
Само в четири области на страната – Шумен, Силистра, Търговище и Разград, учениците от 5 до 12 клас учат присъствено след междусрочната ваканция, съобщи Мария Гайдарова. Всички деца от първи до четвърти клас в страната учат присъствено.
В Стара Загора учениците от 5 до 12 клас учат онлайн, реши Областният щаб.

Според Националния пандемичен план, решение за това кои ученици от кои випуски учат присъствено или онлайн взима Регионалната здравна инспекция на база заболеваемост и брой на заетите интензивни легла в съответния регион.
Има и още едно правило в Националния пандемичен план на правителството - там, където има риск за здравето на децата и трябва да се премине към онлайн и присъствено обучение, се спазва ротационния принцип, според който едни и същи ученици не могат да учат две последователни седмици онлайн.
Целта на министерството е максимално присъствено обучение в минимален риск, каза зам.-министър Гайдарова.

 

 

Коментари към новината

Още новини от Образование