Новини от област Стара Загора и България

Базарът за мартеници в Казанлък прелива от изобилие и красота

Базарът за мартеници в Казанлък прелива от изобилие и красота
Divident.€U Divident.€U

Като предвестници на пролетта, първите витрини с мартеници вече са изложени на централния площад „Севтополис“ в Казанлък. Търговците вече са украсили пространството край Статуята на Тракийката до Културно-информационния център на ул.“Искра“ №4. Сред предложенията преобладават ръчно изработени празнични изделия от естествени материали, предлагат се и машинно произведени артикули.

Първият казанлъшки търговец е открил щанд в края на месец януари, а последният се очаква в последния ден на февруари. По предварителни заявки, за Баба Марта на площад „Севтополис“ ще представят мартеници и сувенири 47 търговци, което е значително повече от миналата година.

Традиционно, участниците в мартенското изложение са от Казанлък и региона, очаква се заявка и от деца от село Шейново, които напоследък не пропускат да се включат със свои ръчноизработени мартеници. Някои от търговците притежават майсторски свидетелства, така че сред представените изделия ще има и занаятчийски произведения.

Главният архитект определя местата, на които е позволено да бъдат разполагани щандовете. Тази година, освен на централния площад „Севтополис“, мартеници ще може да се продават още на близката улица „Скобелевска“, до Кооперативния пазар, пред пазара на Абаята в ж.к.“Васил Левски“, по улица „Старозагорска“ към МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“.

За да представите Ваш щанд е необходимо да подадете искане в Информационния център за граждани в Община Казанлък за издаване на разрешително за поставяне на щанд за продажба на мартенички. Заплащаната такса е уредена в зависимост от продължителността на престоя в Наредба №26 за определянето и администрирането на местни такси и цени на услуги на територията на община Казанлък, гласувана от Общински съвет - Казанлък.

Коментари към новината

Още новини от Общество