Новини от област Стара Загора и България

Говори специалистът

Д-р Генка Пейчева: Най-уязвими от "Омикрон" са децата от 0 до 2 години

Д-р Генка Пейчева
Д-р Генка Пейчева: Най-уязвими от Омикрон са децата от 0 до 2 години
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Д-р Генка Пейчева е педиатър и специалист по инфекциозни болести с дългогодишна практика. Тя е председател на РК на БЛС в Стара Загора.

Разговаряме с д-р Пейчева за заболеваемостта от ковид сред децата и необходимостта от ваксиниране. Търсим и нейната прогноза за развитието на пандемията през следващите месеци у нас.

- Д-р Пейчева, има ли повишение на детската заболеваемост при новата вълна на коранавирус у нас?
- За това мога да съдя по пациентите, които идват в моя кабинет. От личните ми наблюдения действително мога да кажа, че заболеваемостта от ковид в детска възраст е висока. В моя кабинет от 5 прегледани деца, 1 е с пневмония и трябва да влезе в болница. Хубавата новина е, че децата у нас, след като попаднат в болница и се проведе правилно лечение, се излекуват успешно и няма никакви допълнителни проблеми. Въпросът е да не се забавяме и да сме много внимателни с децата с корона инфекция в тази възраст.

Наблюденията ми като педиатър са, че често в едно семейство всичко тръгва от голямото дете. То се разболява от училище, от детска градина, след това заразява бебето. Бебето прави пневмония, заразяват се и родителите. От цялото семейство обаче най-много страда малкото дете.

Няма да има човек, който да не преболедува Омикрон. За съжаление, този път децата от ранна възраст до 2 г са най-уязвимите и карат заболяването най-тежко. Другата уязвима група при „Омикрон“ са хората, които не са преболедували коронавируса и не са ваксинирани.

- Защо децата в толкова ранна възраст са най-уязвими при „Омикрон“?
- Те нямат имунитет. При първата вълна децата почти не боледуваха и нямахме проблем при тях. „Омикрон“ е 70 пъти по-заразен от „Делта“ варианта. Особено уязвими са децата, които не са кърмени. Много често вирусната инфекция попада във въздухоносните пътища. Децата в тази възраст често правят бронхити, пневмонии.

- Би ли могла да се избегне тази опасност, ако майките се ваксинират по време на бременността или преди нея?
- Вече е доказано, че при ваксинация на майката, високата опасност от заразяване на децата би могла да се избегне. Българинът обаче, за съжаление, през последните години не се проявява като човек, който вярва на науката и иска да влезе в крак с времето. От друга страна, според мен, „Омикрон“ ще даде възможност да се направи колективен имунитет в България.

- Коя ваксина е най-подходяща за бременните жени?
- Подходящи са RNKваксините – Пфайзер и Модерна. Колегите в научните среди доказаха, публикуваха своите проучвания по тази тема.

- От каква възраст е препоръчително да се ваксинират срещу ковид децата?
- Те могат да се ваксинират от 5-годишна възраст до 12 –годишна със специална доза, както и след това. При тях също са препоръчителни RNK ваксините.

- Необходимо ли е да се прави изследване за антитела преди човек да реши да се ваксинира с бустерна доза ваксина?
-Това изследване е абсолютно ненужно и излишно. Антителата, които в момента се мерят в лабораторни условия са така наречената обща антителна реакция на организма към среща с коронавируса. Не се знае какъв е процентът в тази обща антителна популация на тези, които наистина ни защитават.

Дори да имаме такива антитела, те ни дават непосредствена защита в рамките на 6 месеца към онази вариация, която сме изкарали. Тези антитела не ни защитават от новата вариация. Това го прави единствено и само ваксината. Поради тази причина американците не проверяват антитела преди трета доза ваксина, те не финансират такова изследване.

- Ще бъде ли необходимо занапред хората да се ваксинират на всеки 6 месеца?
- В момента се работи върху нови ваксини, като се имат предвид евентуални бъдещи мутации. Производителите на лекарства започнаха да работят в друго направление – да се получи подобен на противогрипния препарат. Когато се разболееш от коронавирус и отидеш в първите 48 часа при лекаря, той ти изписва съответното лекарство, с което се оправяш за 5 дни. Мисля, че ще вървим в тази посока.

- Вървим ли към стихване на вълната на „Омикрон“ и да очакваме ли следваща вълна на коронавирус?
- Според мен до 10 дни ще направим пика на заболеваемостта, след което тя ще започне да спада. Коронавирусната инфекция SARS-CoV-2 e нова, възникнала при видовото прескачане на вируса и не е възможно все още да сме сигурни на 100%.

Моята прогноза е на базата на дългогодишната ми работа като педиатър и инфекционист. Смятам, че отиваме към намаляване честотата на заболеваемостта.
Може би другата зима отново ще имаме коронавирус, но заболеваемостта няма да бъде с тази епидемичност.

Коментари към новината

Още новини от Здраве