Новини от област Стара Загора и България

Продължава обновяването на Районната поликлиника в Казанлък

Продължава обновяването на Районната поликлиника в Казанлък
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Над 100 000 лева е инвестирало до момента дружеството във вътрешни реконструкции и модернизации

През октомври миналата година беше открита изцяло обновената база на Районната поликлиника в Казанлък. Ремонтът беше направен със съдействието на общината по проект „Внедряване на мерки за енергийна ефективност“, като общата стойност на проекта надхвърли 804 000 лева.
С други 115 000 лева Община Казанлък финансира и вътрешното обновление на помещенията.
„От тогава до сега подобренията в  сградатата продължават. Един от най-важните проекти, който е в ход е изграждането на външен товаро- пътнически асансьор, който ще свърже петте етажа на сградата“, казва д-р Красимир Пейчев, директор на заведението за извънболнична помощ.

Съоръжението ще бъде изградено в западната част на сградата, в близост до товарния вход. Асансьорът е много важен, тъй като ще осигури връзка на всеки етаж и ще позволи използването на носилка.
Ще бъде изграден и още един малък асансьор в английския двор на сградата , който ще свърже ниския 3-етажен корпус на Поликлиниката – това са детско-поликлинично отделение, Рентгеновата и клинична лаборатория и отделението по физиотерапия на приземния етаж.
На този етап проектът за изграждане на асансьора е в етап строително и архитектурно проектиране, като е осигурено финансиране със съдействието на Община Казанлък.

Други подобрения Ще променим изцяло организацията в сградата, казва д-р Пейчев. Преди ремонта, финансиран от Общината, неотложният кабинет е бил на втория етаж –сега е свален на партера с отделен вход. Направен е товарен, западен и южен вход, където е детско-поликлинично отделение. Аптеката в сградата също е със самостоятелен вход.

Търговският обект „Аптека“ е прехвърлен към активите на Поликлиниката с решение на Общински съвет – Казанлък на първото заседание за годината. Всички стълбищни клетки вече са изолирани – това са така наречените бездимни стълбища при евакуация и пожар. По този начин се подобри отоплението в коридорите на сградата.

Ръководството на поликлиниката предвижда да внесе предложение в Общинския съвет , паркингът пред товарния вход да бъде платен, както и да бъде премахната спирката. На паркинга трябва да бъде осигурено и едно място за линейка или товарна кола.

Апаратура Важна част от обновяването на поликлиниката е закупуването на нова, модерна апаратура. Тя разполага с нов рентген, след като Община Казанлък предвиди в бюджета си за 2021 година средства за целта в размер на 64 860 лв. През новата 2022 г. е предвидено закупуване на нов DR - рентгенова цифровизираща система за дигитализация на образа, което ще понижи чувствително времето за обработката между две снимки.

Имаме и нов ехограф, а сега предстои закупуването на още един с гинекологична насоченост, отново финансиран от общинския бюджет, казва д-р Пейчев. Към него той планира да добави и видеоколпоскоп с монитор, финансиран от бюджета на дружеството.
Предвидено е да бъде оползотворена голяма част от бюджета за оборудване на възловите кабинети.

Районната поликлиника в Казанлък ще открие кабинет по нефрология и вътрешни болести. Предстои пускането и на нов очен кабинет, както и откриване на детски стоматологичен кабинет.
До момента дружеството е вложило над 100 000 лв. за вътрешни реконструкции и модернизации.

Коментари към новината

Още новини от Здраве