Новини от област Стара Загора и България

Днес празнуваме Трифон Зарезан по нов стил, имениците черпят

859 01/02/2022 09:14 Духовност Традиции
Днес празнуваме Трифон Зарезан по нов стил, имениците черпят
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Днес е Трифоновден по нов стил или Трифон Зарезан, както българите обичат да наричат празника на виното. Въпреки че повечето винари предпочитат да отбелязват празника на 14 февруари по стар стил, и днес в много краища на България почитат Свети Трифон, а имениците черпят.

Трифоновден идва винаги с първия ден на февруари - месецът, който шеговито наричаме Малък Сечко, защото за разлика от януари - Голям Сечко е по-кратък и по-милостив в температурите.

Според православния църковен календар денят е посветен на св. Великомъченик Трифон, който е роден около 225 г. в Малоазийската провинция Фригия.

Известна е легендата легенда за светеца, който отрязал носа си, когато отишъл да зарязва лозите. Затова народът го нарича Трифон Зарезан. Отколешни времена българите почитат св. Трифон като покровител на лозарството и винарството. В деня на неговия празник се извършва ритуалното зарязване на лозята.

На този ден църквата почита мъченик Трифон, славен като светец лечител. За него има много легенди. Една от тях разказва как едва 17-годишен той излекувал дъщерята на римския император Гордиан и спечелил признание и завидна слава.

В народната легенда за Трифон Зарезан той е брат на Богородица. Историята разказва, че 40 дни след раждането на сина си Света Богородица отишла да чете молитва. На връщане минала край брат си Трифон, който зарязвал лозето.

Тя го поздравила с “Помози Бог”, както си му е редът, но той като я видял с дете на ръце се присмял и изрекъл хулните думи: “Мома си, пък син имаш”. Богородица много се обидила, като стигнала до дома си, накарала майка си да вземе чиста кърпа и сол и да иде на лозето, защото Трифон си бил отрязал носа.

Отива майка й на лозето и каква била почудата й, като видяла Трифон здрав-здравеничък да пее и реже лозите. Казала му какво е научила от дъщеря си, а Трифон се изсмял и отвърнал:” Аз не режа така, а така!” Замахнал да покаже как точно реже и си отрязал носа. Така подигравателните думи го застигнали жестоко.

В старите традиции рано сутринта стопанката омесва хляб и приготвя варена кокошка, пълнена с ориз или булгур. В нова вълнена торба се слага пита, кокошка и бъклица с вино. С такива торби на рамо мъжете отивали на лозето. Там се прекръствали, вземали косерите и от три главини всеки отрязвал по три пръчки.

След това отново се прекръствали и поливали с донесеното вино лозите. Този ритуал се нарича „зарязване". След зарязването всички лозари се събирали, за да изберат Цар на виното и да се нагостят.

На този ден черпят имениците Трифон, Трифона, Трифко, Трифо, Трифул, Трифа, Трифка, Труфка, Трифула, Тричко, Тричо, Тричка, Траян, Траяна, Фуне, Фунчо, Радка, Рачо.

Коментари към новината

Още новини от Духовност