Новини от област Стара Загора и България

Без компенсации за ток на общини, училища и църкви засега

554 01/02/2022 13:20 Политика Власт
Без компенсации за ток на общини, училища и църкви засега
Divident.€U Divident.€U

За предложението на ГЕРБ гласуваха ДПС и Възраждане

В рамките на енергийната комисия в Народното събрание, бе разгледано, и в крайна сметка не беше прието, предложението на ГЕРБ, внесено от Десислава Атанасова.
От ГЕРБ предлагат държавата да покрие на 100% разликата между прогнозната и реалната пазарна цена на електроенергията към момента, що се отнася до общини, дружества под тяхната юрисдикция, училища и детски градини, храмове и манастири, социални домове и др.  Аргументът - това не са структури, които работят на пазарен принцип, а в обществена полза и не могат да повишат цените, на които предлагат услугите си.
В заседанието се включиха представители на Българската православна църква и общините, които се застъпиха за приемането на законопроекта, както и омбудсманът Диана Ковачева, към която пък били входирани множество сигнали от социални институции, изнемогващи заради високите цени на тока.

"Нямаше да съм тук, ако нямаше реално огромен проблем. Сметката, която дойде за декември, бе 500 000 лева в сравнение с 130 000 през миналата година. А тук говоря само за улично осветление", каза на свой ред представителят на Националното сдружение на общините в Република България и кмет на Стара Загора от ГЕРБ Живко Тодоров.
Управляващите обаче не намират икономически инструменти, чрез които това да се случи. "Има ли анализ откъде да се вземат парите. Това е много удобно и популистко - дайте да дадем 100% компенсации", репликира депутатът от "Продължаваме промяната" Владимир Табутов.

От думите на Делян Добрев от ГЕРБ стана ясно, че не е правена точна оценка на финансовите измерения на предложената мярка. По груби изчисления тя обаче тя ще варира от 150 до 200 милиона.
"Не се сърдим на ГЕРБ, че предлагат нещо, което първи ние от ДПС предложихме. Много от управляващите също искат да приемат предложението, но няма да го направят, за да не изложат министрите си, които не предприеха никакви мерки. Няма как да не подкрепим това предложение. Трябва да се подпомогнат нуждаещите се, а мораториумът в момента подкрепя здрави прави хора в сараи и имения", подкрепи предложението и депутатът от ДПС Рамадан Аталай.

Политическа ПР акция на ГЕРБ - такъв съзря от своя страна депутатът от БСП Драгомир Стойнев. "Не знам защо се занимаваме с този въпрос. Всеки един компенсаторен механизъм зависи от правителството, а не от комисията по енергетика. Това не е работа на нас в момента. Убеден съм, че ако седнем, ще намерим правилно решение. Но ние не знаем какви са приходите, какво е изпълнението на бюджета. Но ние сме законодателната власт, а не изпълнителната," каза той. И увери - общините нямали да останат неподпомогнати.
В крайна сметка предложението на ГЕРБ не бе прието, като "въздържал се" гласуваха от "Продължаваме промяната", "Демократична България", "Има такъв народ", и БСП. "За" бяха от вносителите от ГЕРБ, ДПС и "Възраждане".
Управляващите обещаха да разгледат въпроса между първо и второ четене на държавния бюджет, който скоро се очаква да влезе в пленарна зала.

 

Коментари към новината

Още новини от Политика