Новини от област Стара Загора и България

Общинските болници са на ръба заради високите сметки за ток и газ

д-р Неделчо Тотев
Общинските болници са на ръба заради високите сметки за ток и газ
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Лечебните заведения в риск ще търсят начини за разсрочване на задълженията

Дейността на общинските болници в страната е силно застрашена заради високите сметки за ток и газ. Това съобщи председателят на Сдружението на общинските болници в страната – д-р Неделчо Тотев, който е и директор на общинската болница в Чирпан. По думите му сметките за ток и газ на лечебните заведения са скочили 3-4 пъти.

Така например, ако в общинската болница в Чирпан през декември 2020 г. са платили за ток и газ 17 000 лева, то през същия месец на 2021 г. сметката е скочила на 50 000 лв. Директорите на общински болници гадаят какви ще бъдат сметките им за студения януари.

"В същото време скача минималната работна заплата, което също ще се отрази на разходите на болниците", коментира д-р Тотев.

„Общинските болници са на ръба ръба на оцеляването и ще търсят възможности за разсрочване на задълженията си за ток и газ, но това е трудно осъществимо на практика“, каза още д-р Тотев.

За момента дейността на болницата в Чирпан не е застрашена, защото имаме резерв от миналата година, който ще използваме, допълни директорът на лечебното заведение, допълни той.
Според него парите на този етап могат да дойдат единствено от допълнителните средства, които лечебните заведения се давали, за да се отличат най-активно работещите звена.

„Увеличението на клиничните пътеки би решило до някъде проблема. Ако сега няма спешни мерки от страна на държавата, които да помогнат да покрием тези суми, нещата няма да се оправят“, допълни Тотев.

Вчера болнични сдружения излязоха с отворено писмо до институциите, в която настояват за спешна помощ от страна на държавата. Писмото е подписано от Българска болнична асоциация, Национално сдружение на частните болници, Национално сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение, Асоциация на университетските болници в България и Сдружение на общинските болници в България.

Писмото на ресорните организации е изпратено до министър-председателя Кирил Петков, министъра на здравеопазването Асена Сербезова, министъра на финансите Асен Василев, министъра на енергетиката Александър Николов, председателя на Комисията по здравеопазване към Народното събрание Антон Тонев, управителя на Националната здравноосигурителна каса д-р Петко Салчев и председателя на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

Всички сдружения на болници в България изразяват необходимостта от взимане на незабавни мерки за задълбочаващите се проблеми в лечебните заведения, свързани с липсата на конкретни компенсации за ограничаване на ефекта от рязкото увеличаване на цените на електроенергията и газа и острата необходимост от актуализация на цените на клиничните пътеки.

Коментари към новината

Още новини от Здраве