Новини от област Стара Загора и България

Нови инвестиции

Изчезнал архитектурен проект бави ремонта на Радневската болница

Изчезнал архитектурен проект бави ремонта на Радневската болница
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

За да открие детско отделение, инвеститорът ще проучи броя на децата и младите семейства в общината

Липсва архитектурният проект на болницата в Раднево. „Търсихме го дори в държавния архив на общината, но не успяхме да го намерим“, каза за „Дивидент“ новият собственик на болницата Ибрям Алиев.
Затова той е извикал специалисти да направят архитектурно заснемане, след което да изработят наново проекта. Това прави невъзможно извършването на редица строителни работи и ремонт в сградата на този етап, допълни инвеститорът.
Изработката на нов архитектурен проект на сградата ще отнеме поне 2 месеца. След това проектът трябва да се съгласува с общината и експертна комисия. След като получим архитектурния проект, ще направим и изменение по него, тъй като е наложително, например санитарните възли в болницата да бъдат на едно и също място, а не на различни места в сградата, казва инвеститорът. Предвижда се и изграждане на асансьор и други промени.

Сред проблемите за пуска на бившата общинска болница са и изгнили тръби във ВиК инсталацията, както и неработещата парна инсталация. „ Отрязани са радиаторите, а котелът на парната инсталация в болницата е унищожен напълно, казва Алиев.
До момента той е инвестирал над 200 000 лева в ремонта на ВиК инсталацията и нови легла. Допълнителните средства, необходими, за да бъде в крак частното болнично заведение с всички европейски изисквания ще надхвърлят 6 млн.лева, казва новият собственик.
Тези 6 млн. лева ще бъдат насочени в енергийна ефективност, антибактериални покрития, нова парна инсталация, санитарни възли, дограми, оборудване и др.

„В момента плащаме за вода 4 000 лева месечно заради компрометирани тръби, а след ремонта сметката ни ще бъде не повече от 500 лева“, казва Алиев.
Ако сега трябва да се ползва отопление на ток, а не локалната парна инсталация, месечните сметки за ток в болницата ще надхвърлят 50 000 лева, казва новият собственик.
Той допълни, че вървят комуникациите с РЗИ и Здравната каса в Стара Загора.
На първи етап в болницата в Раднево ще отворят врати вътрешно и неврологично отделение. На следващ етап ще се разкрият всички останали отделения.
Собственикът предвижда да открие и детско отделение, но преди това ще направи проучване , за да види колко деца и млади семейства има в общината.

Облекчение за нас като собственици на здравни заведения е, че от 1 месец в България разрешиха и на по-малките болници да имат специализанти. Това ще ми даде възможност да наема такива за своите болници, допълва Алиев, който е собственик и на болници в Сливен и Ямбол.
Така, за болницата си в Ямбол той ще вземе специализант по хирургия, по вътрешни болести и гинеколог, както и операционна сестра. За тези специалисти държавата ще плати по 2 минимални работни заплати. Собственикът от своя страна планира да осигури на специализантите квартири за своя сметка, както и да им даде допълнително възнаграждение от още 1 минимална работна заплата.

Коментари към новината

Още новини от Здраве