Новини от област Стара Загора и България

Криза

Общини от Старозагорски регион въвеждат режим на уличното осветление

Общини от Старозагорски регион въвеждат режим на уличното осветление
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Енергоспестяващото улично осветление в Опан не успява да реши проблема с високите сметки на общината

Общини в Старозагорски регион въвеждат режим на уличното осветление. Това се налага заради факта, че сметките им за ток са 3-4 пъти по-високи от предходната година, а бюджетът за 2022 г. не е приет заради закъснението  на държавния бюджет. В момента общините оперират едва с една дванадесета от миналогодишния си бюджет, а сметките вървят нагоре.
Община Гълъбово, на чиято територия оперират централите в комплекса „Марица Изток“ също обмисля временни мерки за ограничаване на потреблението на ток и ще ги приложи в скоро време, съобщи за „Дивидент“ зам.-кметът на Гълъбово Пламен Бараков. Той уточни, че мерките касаят уличното осветление в населените места.

Напомняме, че Раднево вече въведе режим на използване на уличното осветление по селата. Сметките за улично осветление в миньорската община са скочили от 16-17 000 лева на 62 000 лева месечно.
На режим на използване на уличното осветление минава и най-малката община в регион Стара Загора – Опан. Тя има едва около 3 000 жители, а бюджетът и за цяла година е едва 6 млн. лева. Преди 3 години тази старозагорска община е направила енергоспестяващо улично осветление, като е инвестирала в него 180 000 лева от капиталовите си разходи. Тази инвестиция успява да намали с около 30% разходите за улично осветление, но не е в състояние да реши финансовите проблеми на общината в момента по време на кризата.
Ако през декември 2020 г. Опан е плащала 16 850 лева за електроенергия, от които над 7 000 лева за улично осветление, то през декември 2021 г. плаща 45 000 лева, от които за улично осветление – 17 565 лв.

Положението с нарастващите разходи за ток засяга всички български общини. Към режим на уличното осветление вървят и морските общини Созопол, Поморие, Средец. Режим на уличното осветление се предвижда и в Айтос. Режим на уличното осветление се въвежда и в няколко Хасковски общини.

Според бившия социален министър Иван Нейков ситуацията с финансовото състояние на общините е тежка и се очаква те да получат подкрепа от държавата, чрез която да издържат на кризата. „Вероятно общинските капиталовите разходи ще се превърнат в резерв, чрез който ще могат да покрият шоковите цени“, каза в сутрешния блок на BTV Нейков.
Според икономиста Владимир Сиркаров е добре да се помисли за децентрализация на българските общини, като част от данък общ доход остава за тях. Това ще даде за по-голяма гъвкавост при справяне с кризата с тока и други належащите проблеми, посочи икономистът.

Коментари към новината

Още новини от Общество