Новини от област Стара Загора и България

В Стара Загора

Ресторантьорите не постигнаха споразумение, допълнителните ковид мерки остават

Ресторантьорите не постигнаха споразумение, допълнителните ковид мерки остават
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Областният управител на Стара Загора проф. Наско Василев покани на среща ресторантьаорите, които вчера протестираха и настояха за отмяна на допълнителните мерки в ковид кризата. Напомняме, че от бранша настояват за отмяна на ограничението за работа до 22 часа и 50% от капацитета на заведението.

На срещата при областния управител присъстваха директорите на болнични заведения, д-р Станимир Станков, директор на РЗИ и д-р Таня Перчемлиева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“, д-р Жулиета Здравкова, директор на РЗОК.
Стана ясно, че заболаемостта в Старозагорско непрекаснато се повишава. Тя е стигнала до 1943.38 на 100 000.

При тази картина на заболеваемостта участниците в Областния медицински съвет бяха категорични, че наложените съгласно разпоредбите на Министерството на здравеопазването мерки са адекватни и няма как да бъдат отменени, най-малкото защото това би било в противоречие с Националния оперативен план за справяне с пандемията.

Ресторантьорите от своя страна наблегнаха на факта, че браншът търпи огромни загуби от наложените мерки и все по-трудно става задържането на персонал и изплащането на заплати на работниците. Те поискаха преминаване на пълно работно време с пълен капацитет, при спазване на правилата за зелен сертификат.

В края на разговорите д-р Таня Перчемлиева предложи в средата на следващата седмица отново да се осъществи среща между представители на Областния медицински съвет и ресторантьори. При наблюдаване на спад на заболеваемостта, тогава да се обмисли и обсъди евентуално смекчаване на мерките, касаещи заведенията.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество