Новини от област Стара Загора и България

Ресторантьори от три града протестираха срещу новите ковид ограничения (ВИДЕО)

Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Представители на над 40 заведения от Стара Загора, Казанлък и Раднево излязоха на протест пред областна администрация. Основното им искане е отмяна на допълнителните мерки срещу ковид в Стара Загора, които наложиха на заведенията да работят с 50% от капацитета си до 22 часа.

„Мерките се отразяват много зле финансово на целия бранш. Защо са необходими, след като 100% от служителите ни са ваксинирани? Клиентите ни също имат зелен сертификат, казва Илиян Деков от ресторант „Каците“.

„Неразумни и нелогични са мерките, пречат на бизнеса. По 300 лева на ден плащаме за ток, а месечната ни сметка е 9 000 лева. Вадя спестени пари, за да плащам на персонала. Ако петък и събота не работим както трябва, няма да издържим на натиска от високите цени и на ограниченията от пандемията, каза Иван Иванов от старозагорския ресторант „Леон“.

Повечето от присъстващите на протеста  заявиха, че тези мерки ще убият окончателно бизнеса им. Те поставиха символично ковчег върху стълбите на областна администрация, за да покажат нагледно, че са на ръба на оцеляването.

Представители на ресторантьорския бизнес бяха поканени на разговор от областния управител на Стара Загора проф. Наско Василев. Трима от тях отидоха на среща с него, която продължи близо час. 

По-късно стана ясно, че  се свиква извънредно заседание на областния медицински съвет в Стара Загора след протеста на работещи в заведенията. 

На заседанието утре ще стане ясно дали може да бъдат олекотени противоепидемичните мерки, което да позволи ресторанти, кафета и нощни заведения да работят нормално.

Протестиращите направиха и шествие централната пешеходна зона на Стара Загора с викове "Долу мерките". Ресторантьорите заявиха, че протестът им ще продължи до отмяна на всички допълнителни мерки.  

 

Някои от ресторантьорите посочиха, че работят с едва 50% от персонала си, тъй като нямат достатъчно клиенти. Още повече са намалели посетителите в заведенията, след като са разбрали за допълнителните ограничителни ковид мерки в регион Стара Загора.

Коментари към новината

Още новини от Общество