Новини от област Стара Загора и България

Съкратиха членовете на КЕВР от 9 на 5 души, опозицията протестира

Съкратиха членовете на КЕВР от 9 на 5 души, опозицията протестира
Divident.€U Divident.€U

Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) вече ще се състои от 5, вместо от 9 души, както беше досега. Решението беше гласувано днес на редовното заседание на парламента. 

Редуцирането на състава на КЕВР от девет на пет души е по идея на управляващите и стана възможно с приетите на второ четене промени в Закона за енергетиката. Те поставят нови изисквания пред кандидатите да бъдат членове на КЕВР - те трябва да притежават добра професионална репутация, поне двама от тях трябва да имат стаж в областта на енергетиката, като досега това се изискваше да четирима от членовете на комисията. Отпаднаа изискването за юридически стаж и за икономически опит на поне един от членовете на комисията.

Мотивите си за редукцията в броя на членовете управляващите обясниха с ниската ефективнсост на 9-членния състав на КЕВР. Според Виктория Василева от ПГ "Има такъв народ" резултатът на този състав на комисията е 2 милиарда лева загуби на БЕХ заради решения, защитаващи лобистки интереси.

Срещу предложението се обявиха от ГЕРБ-СДС, ДПС и Възраждане. "Не може да внушаваш, че КЕВР е вземала грешни решения и затова БЕХ или НЕК са търпели загуби, ако продължавате да го твърдите, ще трябва да го доказвате в други институции", коментира от трибуната Рамадан Аталай от ДПС.

От ГЕРБ-СДС бяха категорични, че редуцирането на състава на КЕВР цели единствено овладяване и контрол над комисията. 

Според Делян Добрев от ГЕРБ-СДС трябва да се даде възможност на повече хора да номинират членове на КЕВР, включително право на това да има президентът. Предложението обаче беше отхвърлено. 

От "Продължаваме Промяната" подчертаха, че в Европейския съюз няма практика в подобен регулаторен орган да влизат представители на граждански или други организации.

Емил Георгиев от "БСП за България" посочи, че промените се налагат, защото доверието в КЕВР е на много ниско ниво. Според него започнатите промени ще гарантират по-справедливи цени за битовите и небитовите потребители след изтичането на тримесечния мораториум.

Коментари към новината

Още новини от Икономика