Новини от област Стара Загора и България

Концерт на проф. Ромео Смилков представят в Старозагорската опера

181 27/01/2022 12:39 Култура Сцени
Концерт на проф. Ромео Смилков представят в Старозагорската опера
Divident.€U Divident.€U

На 29 януари от 11,00 ч. във фоайето на Държавна опера-Стара Загора ще бъде представен първият от трите концерта-лекции на проф.Ромео Смилков „Клавирните вариации на Волфганг Амадеус Моцарт“. Събитието е по повод рождения ден на музикалния гений на 27 януари и ценителите ще могат да се насладят и останалите части на цикъла на 26 февруари и 26 март в същия час и на същото място.

„Наследството на един от най-ярките инструментални виртуози на 18 век и гений-композитор Волфганг Амадеус Моцарт в жанра на клавирните вариации е уникално. В него се оглежда богатата традиция на импровизаторско концертно изкуство. От оцелелите до наши дни 15 вариационни цикъла публиката може да проследи еволюционното „извисяване“ в клавирната стилистика, проследявайки пълна поредица, която се разгръща в хронологичен ред. В Първи рецитал ще звучат вариации от ранните години на Моцарт. Вторият рецитал по френски вокални теми е свързан с пребиваването на младия автор в Париж. В него, както и в импровизирането върху теми от оперни композитори като Андре-Ернест-Модест Гретри, Джовани Пазиело и Кристоф Вилибалд Глук личи пиетета на автора към вариране по вокални образци.

Специален интерес е насочен към трите последни вариационни творби за пиано на Волфганг Амадеус Моцарт. Вариации по Allegretto /KV 500/ и Вариации по Menuett на Дюпор /KV 573/ са издадени след смъртта на композитора. KV 613е вариационен цикъл по песен от зингшпил /с либретото на Ем.Шиканедер/ - издаден от „Артариа“ през последните месеци от неговия живот.“
проф.д-р Ромео Смилков.

Ромео Смилков е роден на 7 юли 1960 г. в Чирпан. Завършва ДМА, сега НМА“Проф.Панчо Владигеров“ – София при проф.Люба Енчева и проф.Милена Моллова. През 1986 г. специализира в Майсторски клас на проф.Вера Горностаева. Работи в 5 музикални институции: СМУ-Стара Загора, НМА-София, СМУ-Пловдив, НБУ-София. Диктор по музикознание – 2012 г. за клавирното творчество на Николай Стойков. Доцент в ААМТИ-Пловдив от 2008 г., проэесор от 2014 г. Ромео Смилков е лауреат на наши и международни конкурси. Концертира в страната и 17 страни от Европа и Азия – над 930 концертни изяви /солистични и партниране с камерни и симфонични оркестри/. През 2016 г. поднася Рецитал Клавирни вариации от „Виенския период“ /1781-1791/ на Волфганг Амадеус Моцарт /първо цялостно изпълнение. Трилогията подчертава интереса на пианиста Ромео Смилков към творбите на гения и е във връзка с теоретична студия Клавирните вариации на Моцарт. Ромео Смилков е носител на Златна лира на Съюза на българските музикални и танцови дейци през 2021 г.
Концертът е с вход свободен

 

Коментари към новината

Още новини от Култура